Δελτίο παραπόνων

 



Αυτή η κεραμική πλάκα που βλέπουμε στην φώτο, είναι ενα υψηλό δείγμα πολιτισμού από την Βαβυλώνα του 1750 π.Χ. Είναι ένα Δελτίο παραπόνων πελάτη για την ποιότητα των προϊόντων που παρέλαβε. Ο πελάτης λέγεται Νάννι κι είναι έμπορος χαλκού, ο μεγαλέμπορος που του πούλησε τον χαλκό λέγεται Ελ Νασίρ.
Η πήλινη πλάκα με το διατυπωμένο παράπονο, είναι σαφής ένδειξη για το υψηλό επίπεδο πολιτισμού που είχε φτάσει η Βαβυλώνα, πρωτευουσα της Βαβυλωνίας, που βρισκόταν στο σημερινό Ιράκ, πάνω στον Ευφράτη, 80 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Όχι μόνο το εμπόριο άνθιζε μαζί με τα γράμματα, αλλά είχε ήδη επινοηθεί ο τρόπος επίσημης διαμαρτυρίας σε περίπτωση αθέτησης εμπορικής συμφωνίας: η κεραμική πλάκα σαν αυτή που βλέπουμε. Προφανώς η πλάκα παραδιδόταν σε κάποιο δικαστή αστικών υποθέσεων, και πιθανόν μια όμοια της στον επαγγελματία κατά του οποίου στρεφόταν το παράπονο.
Την εποχή που διατυπώθηκε το παράπονο, η σειρά νόμων που σήμερα γνωρίζουμε ως "Κώδικας του Χαμουραμπί" είχε θεσπιστεί. Οι 280 νομοι αυτοί ηταν σκληροί και παρόμοιοι με τον Μωσαϊκό Νόμο (οφθαλμός αντί οφθαλμού), όμως για πρώτη φορά επικεντρώνονταν στην τιμωρία του δράστη και ταυτόχρονα του αναγνώριζαν το τεκμήριο της αθωότητας, έως ότου υπήρχαν αποδείξεις της ενοχής του.
Βεβαίως τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να μας εκπλήττει για την Βαβυλώνα. Οι δικοί μας αρχαίοι Έλληνες (ο Στράβων) μας είπαν για τους κρεμαστούς της κήπους και η Παλιά Διαθήκη για τον Πύργο της Βαβέλ, έργα και τα δύο σαφούς πολυτέλειας, μελέτης κι οργάνωσης.
Όμως όλα αυτά και μαζί η πήλινη πλάκα έγιναν σχεδόν πριν 4.000 χρόνια. Είναι απορίας άξιον πώς καταφέραμε να θεωρούμε τους σημερινούς κατοίκους της περιοχής, που πολλοί από αυτούς έχουν προγόνους που φτάνουν πίσω έως την αρχαία Βαβυλώνα, απολίτιστους κι υπανάπτυκτους. Εάν οι Βαβυλώνιοι έφτιαξαν Δίκαιο (μεταξύ άλλων, το Αστικό) το 1750 π.Χ. ενώ εμείς μόνο το 1900 μ.Χ, δεν βγαίνει ένα συμπέρασμα ότι τουλάχιστον δεν υστερούν έναντι ημών;
Όπως και να το κάνουμε αυτό στην φωτογραφία είναι το παλιότερο δελτίο παραπόνων πάνω στην Γη. Κι είναι γραμμενο 3.650 χρόνια ΠΡΙΝ από οποιοδήποτε δικό μας.
(Μελουζίν)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK