ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

Μερικές φορές συμβαίνει το εξής: εκεί που για πολλά χρόνια σχηματίζαμε ένα είδος προτάσεως με συγκεκριμένο τρόπο, στο κεφάλι των δημοσιογράφων επικάθεται το Αγιο Πνεύμα κι αρχίζουν όλοι μαζί να σχηματίζουν την πρόταση με άλλο τρόπο, καινούργιο. Η ομοφωνία μεταξύ τους ως προς το πώς κλίνεται ή συντάσσεται ένα ρήμα είναι απόλυτη, γι αυτό οι θεατές κι αναγνώστες εντυπωσιασμένοι,  προσπαθούν να αναμορφώσουν την γλώσσα τους. Δυστυχώς πολλές φορές αυτή η αναμόρφωση του δημοσιογραφικού λεξιλογίου είναι απλή επιτήδευση με στόχο την φιγούρα, οπότε εμείς πρέπει ή να μάθουμε ποια είναι η σωστή χρήση των αναγεννημένων όρων ή να αδιαφορήσουμε και να μιλάμε τα ελληνικά μας όπως τα μιλούσαμε. 


Ένα ρήμα που αναμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια είναι το ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ που εδώ και καιρό μετετράπη σε ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ. Πάμε να το ξεδιαλύνουμε λίγο, να ξέρουμε τι γίνεται;

Το αφορά είναι ρήμα της αρχαιοελληνικής (από +ορώ) που παλιά σήμαινε περίπου επικεντρώνομαι, αποβλέπω ή αποσκοπώ ΣΕ  κάτι, επομένως στην σύνταξη ακολουθείται από την πρόθεση ΣΕ.
π.χ: τα μέτρα της κυβέρνησης αφορούν στην περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση των πλουσίων της χώρας
π.χ: το νέο κτήριο αφορά στην στέγαση της Κρατικής ορχήστρας
π.χ: ο μειοδοτικός διαγωνισμός αφορά στην κάλυψη της σίτισης των κρατουμένων.

Το αφορά σταδιακά έχασε την σημασία του και στην νέα ελληνική μετετράπη σε συνώνυμο του εμπλέκομαι  ή με ενδιαφέρει κάτι, γι αυτό συντάσσεται με αιτιατική, κυρίως με το με και το μας, δηλαδή τους ελλειπτικούς τύπους των λέξεων εμένα κι εμάς, που είναι η αιτιατική του ενικού και πληθυντικού αριθμού της προσωπικής αντωνυμίας ΕΓΩ.
π.χ. είμαι πλούσιος και τα μέτρα της κυβέρνησης με αφορούν. 
π.χ: αυτό είναι πρόβλημά σας, δεν μας αφορά
π.χ.: η πληρωμή των υπαλλήλων με αφορά επειδή είμαι υπεύθυνη μισθοδοσίας

Σε γενικές γραμμές ο τύπος ΑΦΟΡΑ ΣΕ μπορεί να παραληφθεί και να αντικατασταθεί με άλλες λέξεις, διότι είναι τραβηγμένος από τα μαλλιά και δεν επιτρέπεται να τον χρησιμοποιούν άνθρωποι που γενικώς δεν γνωρίζουν καλά την γλώσσα, δηλαδή δεν είναι πραγματικά λόγιοι. Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης που ήταν λόγιος, γι αυτό συνέταξε την γραμματική της Δημοτικής και μαζί με τον Αχιλλέα Τζάρτζανο την γραμματική της αρχαίας ελληνικής ισχυρίζεται ότι εδώ και δεκαετίες ο τύπος ΑΦΟΡΑ ΣΕ έχει περιπέσει σε αχρηστία και δόκιμος είναι μόνο ο τύπος ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ. 
Είμαι μαζί του, δεν βλέπω τον λόγο να προκαλούμε χάος στην επικοινωνία μας με τους άλλους. 

(γράφει η Melusine)

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK