ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ή ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ;

Με αφορμή ένα τσούρμο διαφημίσεις που είδα τον τελευταίο καιρό (προφανώς όλες της ίδιας διαφημιστικής εταιρείας), όπως αυτή με τον γνωστό κριτή του Masterchef που διαφημίζει ένα ουίσκι, γράφω αυτό το κείμενο για την χρήση της λέξεως "πολύ". Η διαφήμιση λέει πως ο chef είναι πρώην τραπεζίτης και σήμερα σεφ και επιτυχημένος κλπ και ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ (πράγματα, ιδιότητες, κλπ)


Το "πολύ" είναι το ουδέτερο του επίθετου πολύς κι ίδιο ακριβώς ηχητικά είναι επίσης επίρρημα. Η διαφορά που έχουν οι δυό λέξεις είναι σημαντική, παρά το ότι ηχούν ίδια. Έχουν διαφορετική χρήση στον λόγο.
1) το επίρρημα απαντάει στην ερώτηση "πόσο;", γι αυτό είναι άκλιτο κι αμετάβλητο και συντακτικά το ακολουθεί- επίθετο ή ρήμα,πχ.
- πόσο καλός είναι; είναι πολύ καλός
- πόσο όμορφες είναι; είναι πολύ όμορφες
- πόσο γρήγορα μίλησε; μίλησε πολύ γρήγορα,
2)Το επίθετο δηλώνει μια ποσότητα που αφορά ένα ουσιαστικό, γι αυτό κλίνεται ως προς τον αριθμό και την πτώση σαν το ουσιαστικό που το ακολουθεί συντακτικά, π.χ.
- ήπια πολύ νερό
- έχω πολλά μπουφάν.

Το επίθετο πολύς πολλή πολύ στον συγκριτικό βαθμό μας κάνει περισσότερος(οι), περισσότερη(ες), περισσότερο (α). Επομένως το ΠΟΛΛΆ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ είναι συντακτικό λάθος, γιατί βάζει στην πρόταση το ίδιο επίθετο σε δυό βαθμούς και δεν έχει νόημα. Όπως δεν λέμε ποτέ "τα κορίτσια είναι όμορφα ομορφότερα", έτσι δεν λέμε "πολλά περισσότερα". Τι λέμε αν είναι να μιλήσουμε σωστά;
-αυτός ο άνθρωπος είναι αυστηρός σεφ κι άλλα πολλά
-δηλαδή πόσα πολλά;
-ΠΟΛΥ περισσότερα από όσα δείχνει, ήταν τραπεζίτης, είναι σεφ και η καρδιά του είναι ροκ ακόμα κι όταν παίζει πιάνο.

(κείμενο και σκίτσο Melusine Melusina)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK