Η Μις Μαρπλ

 


Η Μις Μαρπλ, ηρωίδα μυθιστορηματων της Άγκαθα Κρίστι, μια πανέξυπνη ιδέα 100% φεμινιστική.

Η Μις Μαρπλ είναι μια γυναίκα που δεν της δίνει κανείς σημασία: ηλικιωμένη, ανύπαντρη, χωρίς κάτι σπουδαίο να επιδείξει εκτός από τον κήπο της, δεν μαγειρεύει, δεν καθαρίζει και πολλοί νομίζουν ότι δεν βλέπει και δεν ακούει καλά.
Κι όμως επειδή δεν της δίνει κανείς σημασία, ούτε την φοβάται ώστε να την αποφεύγει, η Τζέην Μαρπλ μπορεί να τρυπώσει παντού, να κάνει ερωτήσεις που θεωρούνται περιέργεια της κουτσομπόλας γεροντοκόρης και μετά να συλλέγει τις απαντήσεις και να εντοπίζει τις αντιφάσεις τους -λύνοντας το μυστήριο.
Πώς το καταφέρνει; Απλούστατα, είναι μεγάλη και ανύπαντρη, αλλά έξυπνη. Το μυαλό της τρέχει με την ταχύτητα του φωτός και δεν εμποδίζεται από προκαταλήψεις, περιμένει τα πάντα από οποιονδήποτε.
Επίσης, δεν κρίνει. Γνωρίζει ότι η ανθρώπινη φύση είναι επιρρεπής στο ηθικο σφάλμα, κανείς μας δεν είναι αμόλυντος, ούτε η ίδια - ως νέα κοπέλα είχε δεσμό με έναν παντρεμένο αξιωματικό.
Έχει πολλούς φίλους και φίλες, με τις φίλες να είναι κι αυτές πολύ ζωηρές κάτω από τα συντηρητικά ρούχα, περνάνε τις βραδιές τους ακούγοντας ραδιόφωνο και πίνοντας ποτά. Η Μαρπλ έχει το μπράντι πρόχειρο για κάθε ταραγμένο θύμα και η ιδια πίνει το ουίσκι της χωρίς παγάκια -συνήθεια πολύ χρήσιμη για να ξεψαχνίζει ύποπτους άντρες που κάθονται στο μπαρ των ξενοδοχείων.
Μις Μαρπλ, το όμορφο κορίτσι που έγινε όμορφη κυρία, ενδιαφέρουσα, αντισυμβατική και πρωτότυπη όπως η συγγραφέας που την επινόησε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK