Ξεπούλημα.

 

Η πρώτη πλήρης ποιητική συλλογή που διάβασα ήταν οι "Εκλάμψεις" του Ρεμπώ (με -ω αποδιδόταν τότε στα ελληνικά το γαλλικό -aud). Ήμουν 13 χρονών και 4 μηνών. Επομένως έχω  συναισθηματικούς λόγους να κρατώ τον Ρεμπώ πολύ ψηλά στον λογισμό μου -εκτός από το ότι παγκοσμίως θεωρείται μεγάλο κεφάλαιο στην Ποίηση. 
Γι αυτό δεν μπορεί κάποιος να φανταστεί την πίκρα μου όταν χτες είδα αυτήν την ανάρτηση του Twitter από κάποιον που έχει ως ψευδώνυμό του το "Ρεμπώ" και  ως φωτογραφία προφίλ την φωτογραφία του ποιητή. 
 
Πόσο διεστραμμένος πρέπει να είναι όποιος επέλεξε να κρύψει την μαύρη του ψυχή ( και τα κακάσχημα μούτρα του, σίγουρα) πίσω από το 19χρονο πρόσωπο του Ρεμπώ! Ο Ποιητής έμεινε στην Ιστορία τόσο για την καθαρότητα των αισθημάτων του, όσο και για τη αγγελική ομορφιά του. 

Πόσο δόλο έχει η επιλογή του ψευδώνυμου για εκείνον που σκοπεύει να ξεστομίσει τα πιο μισάνθρωπα από όλα τα πιθανά μισάνθρωπα λόγια, λέγοντας ότι ΚΑΙ ο Καρυώτης είναι νεκρός με δικό του φταίξιμο γιατί "παραβιάζει νομοθεσία επιβίβασης", αλλά ΚΑΙ οι ναυτικοί δεν ευθύνονται γιατί "οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν την διαδικασία επιβίβασης κατά γράμμα".  Ο αληθινός Ρεμπώ δεν μοιάζει καθόλου σε αυτόν τον κάλπικο, είχε ενσυναίσθηση και ταξική συνείδηση προλετάριου. Γι αυτό ακριβώς συμμετείχε αυτοπροσώπως στην Παρισινή κομμούνα κι έβαλε στα  ποιήματα τους τους απόκληρους της Γης σαν τον Καρυώτη, που τελικά σφαγιάστηκαν από τους λακέδες της άρχουσας τάξης, όπως ο Καρυώτης. 

Μην δίνετε σημασία στα ψευδώνυμα και τις φωτογραφίες των χρηστών στο Fb και το Twitter, προσέξτε τα λόγια τους για να βρείτε αν αντιστοιχούν στους αγωνιστές ή τους Χίτλερ της Ιστορίας. Υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να ξεπουλήσουν ιδανικά,  πανανθρώπινες αξίες και ίδια την μάνα τους, προκειμένου να περάσουν την σκατοψυχιά τους ως "κοινή λογική". Επιπλέον, το μέλλον θα είναι χειρότερο, γιατί μπορούμε να περιμένουμε πάντα το παρακάτω από αυτούς, που θα το κάνουν χωρίς καν κανείς να τους το ζητήσει.  
Όπως είπε κι ο αληθινός Ρεμπώ: 
"Οι πωλητές δεν έχουν τελειώσει ακόμα το ξεπούλημα ! Οι ταξιδιώτες δε χρειάζεται να δώσουν την παραγγελία τους τόσο νωρίς!"

(Μελουζίν)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK