Η κλίμακα της Πατριαρχίας

 


Ο Κώστας Μπρέλλας είναι ένας ταβερνιάρης στην Λάρισα που πριν δύο μέρες ξυλοκόπησε την σύζυγο του σχεδόν έως θανάτου. Η σύζυγός του, η Στέλλα, έχει σπασμένα πλευρά, σαγόνι και δόντια, ρήξη σπλήνας, της έβαλαν σωληνάκι στα νεφρά με εγχείρηση, είχε πίεση 5 όταν έφτασε στο νοσοκομείο - δηλαδή λίγο ακόμα και θα χρειαζόταν ανάνηψη- ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου δεν την αναγνώρισε παρά το ότι την γνωρίζει αφού είναι Αστυνόμος Α'. Ο Μπρέλλας συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. κι ενώ βρισκόταν στο κρατητήριο φώναζε:
"Αφήστε με να πάω να την τελειώσω".
Η ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για την ενδοοικογενειακή βία που ζούσε όλη της την ζωή η Στέλλα - η οποία ήταν και συνάδερφος. Κι όμως υπήρχε ήδη μήνυση της γυναίκας εναντίον του άντρα της για απειλές, επομένως γνώριζαν κάτι που έφτασε ως τα δικαστήρια, αλλά δεν ενόχλησαν τον Μπρέλλα. Το Τμήμα ενδοοικογενειακής βίας της Λάρισας είναι πλήρως στελεχωμένο, έχει 18 άτομα. Κι όμως δεν έκαναν συζήτηση και συστάσεις στον Μπρέλλα, να του δείξουν ότι τον εποπτεύουν και ενδιαφερονται για την ασφαλεια της Στέλλας. Γιατί; 
 
Γιατί η Στέλλα είναι αστυνομικός κι έχει φίλους δυνατούς εντός του επαγγέλματος της που δεν θα αδιαφορήσουν ειδικώς για την περίπτωση της, όμως ο άντρας της έχει φίλους πιο δυνατούς, πολιτικούς και πολύ υψηλά ιστάμενους. Στις φωτογραφίες ο Μπρελλας, στην 1η σε επαγγελματική συνάντηση με τον πρωθυπουργό και στην 2η σε φιλικό ενσταντανέ με τον Πιερακάκη. Στο προφίλ του υπάρχουν κι άλλες φώτο με βουλευτές της Ν. Δ. 
 
Η υψηλότερη δυνατή θέση στην κλίμακα της Πατριαρχίας είναι οι πολιτικοί.
Προσφέρουν στους φιλους τους αποτελεσματική προστασία για τα εγκλήματα σεξισμού, και στον εαυτο τους απόλυτη ατιμωρησία εάν αυτοί οι ίδιοι διαπράττουν τα εγκλήματα. Ποτέ δεν μαθαίνονται οι ξυλοδαρμοί κι οι βιασμοί πολιτικών προς άγνωστα πρόσωπα ή μέλη της οικογένειάς τους. Γιατί; Είναι όλοι άψογοι τζέντλεμαν; Όχι. Βρίσκονται πιο ψηλά από όλους στην σκάλα ιεραρχίας της Πατριαρχίας. Οι πλούσιοι βρίσκονται πιο κάτω, οι αστυνομικοί ακόμη πιο κάτω, οι Δικαστές μετά και πάει λέγοντας.
Η κλίμακα βέβαια περιλαμβάνει αυτές τις τάξεις, αλλά μόνο τους άντρες των τάξεων, οι γυναίκες είναι εξ ορισμού εκτός -αλλιώς δεν θα την έλεγαν "Πατριαρχία". Οι γυναίκες εισέρχονται παράπλευρα και αποδεικνύουν την δύναμη επιρροής που έχουν μόνο εάν έχουν μεγάλη διαφορά σκαλιών έναντι του προσώπου που κακοποιούν. Η Στέλλα δεν είχε ελπίδες προστασίας ακόμη κι αν είχε σύζυγο βιομήχανο, αστυνομικό, δικαστή. Το δικό της έγκλημα εάν τυχόν διέπραττε, θα αποκρυβόταν μόνο εάν το θύμα της ήταν άντρας χωρίς καμία δύναμη ο ίδιος π.χ. κρατούμενος.
Αυτή είναι η κλίμακα της Πατριαρχίας, σε κάθε σκαλί περιέχει κάποιους που μένουν ατιμώρητοι ή προστατεύουν φίλους τους για πατριαρχικά εγκλήματα. Και όλοι οι "κάποιοι" είναι άντρες.
(Μελουζίν)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK