Είναι η Βίβλος κατάλληλη για σχολική βιβλιοθήκη;

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, στην πολιτεία Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών πρόσφατα αφαιρέθηκε από τις βιβλιοθήκες του Δημοτικού η Βίβλος, ως ανάγνωσμα που περιέχει χυδαιότητα και βία. Συμπεραίνουμε πως η απαγόρευση αφορά το κείμενο της Παλιάς Διαθήκης, που πράγματι είναι γεμάτο βία, πολέμους, αιμομιξίες κλπ. Δυστυχώς η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη βρίσκονται στο ίδιο βιβλίο, στην Βίβλο.

Εμείς στην Ελλάδα, δεν καταλαβαίνουμε την απαγόρευση καταρχάς διότι αγνοούμε το πλήρες κείμενο της Βίβλου, γενικά.  Έπειτα, δεν έχουμε σχολικές βιβλιοθήκες, με Βίβλο ή χωρίς. Διδασκόμαστε τα περί χριστιανισμού επίσημα, μέσα στην διδακτέα σχολική ύλη. Τα θρησκευτικά της Παλαιάς Διαθήκης των βιβλίων του Δημοτικού είναι γραμμένα από επιστημονική ομάδα, ειδικά για μικρά παιδιά. Περιλαμβάνουν απλές ιστορίες που περιέχουν κάποιο ηθικό μήνυμα, επομένως έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να μην έρχεται ο ανήλικος σε επαφή με ανάγνωσμα βίαιο και χυδαίο. Κανένα παιδάκι της χώρας μας έως 12 χρονών δεν έρχεται σε επαφή με το πλήρες κείμενο της Παλιάς Διαθήκης μέσω της γενικότερης δομής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, εάν έρθει, αυτό θα συμβεί επειδή διάβασε την Παλαιά Διαθήκη ιδιωτικά στο σπίτι του. 

Είναι λοιπόν οι Αμερικάνοι ανόητοι που απαγόρευσαν την Βίβλο από τις σχολικές βιβλιοθήκες; 

Δεν πρέπει να μας απασχολεί το ζήτημα, καθόλου. Οι Αμερικάνοι έχουν μυαλό για να αποφασίσουν μόνοι τους κι έχουν τις δημοκρατικές διαδικασίες ώστε εάν συγκεντρωθούν πολλοί μαζί, να επιβάλλουν την θέλησή τους σε ανώτατο πολιτειακό όργανο -με τρόπο τέτοιο ώστε η θέλησή τους να γίνει νόμος. 

Εμάς έπρεπε να μας απασχολεί 1) ότι δεν έχουμε σχολικές βιβλιοθήκες, 2) ότι τα θρησκευτικά είναι μέσα στην σχολική ύλη. 

Πριν κουνήσουμε λοιπόν το δάκτυλο στους άλλους, ας κοιτάξουμε την δική μας κατάσταση. Είναι καλύτερη; 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK