Πού θα βρούμε λεφτά για συντάξεις;

 

Η Ν.Δ δεν χρειάζεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία και να κουράζει τα στελέχη της. Έχει πολλούς δημοσιογράφους στο δυναμικό της σε όλα τα κανάλια της τηλεόρασης, ικανούς να κάνουν ερωτήσεις που εμπεριέχουν την απάντηση, κι αυτή η απάντηση είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Άρα η Νέα Δημοκρατία είναι μονόδρομος, άρα λύση δεν υπάρχει, άρα οποιος και να βγει ίδιο θα είναι το μέλλον κλπ.
Ένας τέτοιος δημοσιογράφος είναι ο Κώστας Παπαχλιμίτζος που βρίσκεται στο κατ' ευφημισμό debate της ΕΡΤ, τώρα. Απευθύνεται ο Παπαχλιμίτζος στον Κωστή Χατζηδάκη:
"Κύριε υπουργέ, βλέπετε, η Γαλλία φλέγεται για το συνταξιοδοτικο. Στην χώρα μας αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος για ενάμιση συνταξιούχο. Οι περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων είναι μονόδρομος ή κάτι μπορείτε να κάνετε για αυτό;"
Ο Χατζηδάκης βέβαια ξέρει τι να απαντήσει, "επί Νέας Δημοκρατίας έχουν μειωθεί οι άνεργοι, επομένως αυξανουν οι εισφορες των εργαζομένων κι άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το κοντινό μέλλον". Κι αυτός συσχετίζει τις εισφορές των εργαζομένων με τις συντάξεις.
Ο συσχετισμός ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων είναι πλαστός, υπάρχει στο μυαλό των δεξιών. Στα δημοσιονομικά υπάρχουν μόνο δύο πράγματα, ο κρατικός προϋπολογισμός εξόδων κι ο προϋπολογισμός εσόδων. Εάν τυχόν μεριμνήσουμε νομοθετικά για παραπάνω έσοδα, π.χ. φορολογώντας τους εφοπλιστές, τότε ασφαλώς θα έχουμε πόρους να πληρώνουμε έξοδα, δηλαδή συντάξεις.
Αν περιμέναμε από τον κάθε επιμέρους τομέα πρώτα να μας φέρει έσοδα και μετά να πληρώσουμε τα έξοδα του, τότε θα είχαμε καταργήσει το Υπουργείο Άμυνας και τις λειτουργίες του - μια που δεν μαζεύει από πουθενά χρήματα, μόνο σκορπάει και μάλιστα πολύ περισσότερα από το Υπουργείο Παιδειας με το οποίο σπουδάζουν σχεδόν 2.000.000 μαθητές και φοιτητές της χώρας μας.
Θα είχαμε καταργήσει και την Βουλή, αφού ούτε αυτή έχει έσοδα, έχει όμως πολλά έξοδα, π.χ. τον μισθό του Χατζηδάκη που οργανώνεται για μελλοντικές περικοπές συντάξεων.
Δυστυχώς από καταβολής ελληνικού Κράτους έως τώρα μαζεύουμε στον προϋπολογισμό εσόδων φόρους εισοδήματος από τους πιο αδύναμους κι αφήνουμε τους εύρωστους στο απυρόβλητο. 67% των φόρων εισπράττεται από μισθωτούς και συνταξιούχους, αυτούς που ο προϋπολογισμός εξόδων δεν μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις τους και γι αυτό τις κόβει.
Όσο για το ΦΠΑ, τον πιο αντιδημοκρατικό φόρο από όλους, 13% έχει η μία φρατζόλα ψωμί για την φτωχή γριά, 13% και για την πλούσια. Θα μπορούσε να έχει 0%, διότι μας ενδιαφέρει πώς θα αποκτήσουν την φρατζολα τους τα εκατομμύρια φτωχές γριές κι όχι πώς θα εισπράξουμε το 13% στην φρατζολα των λίγων πλούσιων γραιών. Οι πλούσιες ας πληρώσουν κάποτε φόρο εισοδήματος.
Η ανακατανομή των πόρων από τον προϋπολογισμό εξόδων είναι θέμα πολιτικών επιλογών. Η εύρεση των πόρων στον προϋπολογισμό εσόδων είναι κι αυτή θέμα πολιτικών επιλογών. Όποιος θέλει, μπορεί να λύσει το προβλημα.
Αλλά αυτό δεν φαίνεται με τις ερωτήσεις του Παπαχλιμίτζου.
(Μελουζίν)

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK