Το "καλάθι της νοικοκυράς" που μας ήρθε από το 1950

 

Μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες μέρες για τιμές βασικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ με εγγυημένη χαμηλή τιμή, αυτά που μπαίνουν στο περίφημο "Καλάθι της νοικοκυράς". 

Πολλά τα θέματα με αυτό το καλάθι, ένα από τα οποία είναι το όνομά του : της νοικοκυράς. 

Η κατανομή καθηκόντων στις οικογένειες, δεν είναι πια αυτή που ήταν το 1950, εποχή που πραγματικά υπήρχε πληθώρα νοικοκυρών με αρμοδιότητά τους τα του σπιτιού, με συζύγους που εργάζονταν έξω από το σπίτι και παρείχαν τα χρήματα για την διαβίωση της οικογένειας.  Σήμερα άντρες και γυναίκες εργάζονται και πηγαινουν μαζί ή εναλλάξ στο σούπερ μάρκετ. Εκτός αυτού, μεγάλο ποσοστό κατοίκων της χώρας ζουν μόνοι, σε νοκοκυριό ενός ατόμου -όπως γράψαμε στην πρόσφατη απογραφή πληθυσμού. Το καλάθι είναι σαφέστατα "του νοικοκυριού". 

Κι όμως η κυβέρνηση δεν εννοεί να καταλάβει αυτό το απλό δεδομένο. Ξανά και ξανά σε δηλώσεις υπουργών, σε άρθρα εφημερίδων, σε δημοσκόπηση της Prorata, το πατριαρχικό κοινωνικό πλαίσιο του 1950 ζει και βασιλεύει κι επανέρχεται ως εικόνα μέσα από την φράση "το καλάθι της νοκοκυράς".  Δίκαια, πολύ δίκαια διαμαρτύρονται οι άντρες που ξεροσταλιάζουν στις ουρές των ταμείων του σούπερ μάρκετ, χωρίς να τους αναγνωρίζονται οι χιλιάδες ώρες που πέρασαν μέσα στο σούπερ μάρκετ ως που να διαλέξουν τα προϊόντα και να γεμίσουν το ρημαδοκαλάθι. 

Προς τιμή της,  ομάδα πληθυσμού που είναι γνωστή κατά τα άλλα για τις πατριαρχικές της αντιλήψεις, οι στρατιωτικοί (και το σάιτ τους militaire), αναφέρεται στο "καλάθι του νοικοκυριού". 

Στο 1ο  σχόλιο φωτό  για το γκαλοπ της Prorata, στο 2ο φωτό του σάιτ Militaire

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK