Το πρώτο μοντέλο εσωρούχων με σύνδρομο Down

 

Στην φωτογραφία βλέπουμε το πρώτο μοντέλο με σύνδρομο Down που ποζάρει για τα εσώρουχα Victoria's secret. H εταιρεία εσωρούχων ισχυρίζεται πως ενδιαφέρεται για την συμπεριληπτικότητα και σκοπεύει να προσθέσει στα μοντέλα της κι άλλες ομάδες γυναικών που έως τώρα δεν θεωρούνται όμορφες και δεν αντιπροσωπεύονται στις μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες. Η φωτογράφηση που βλέπουμε επαινέθηκε από τα ΜΜΕ κι ακτιβιστές ως πρωτοποριακή και βοηθητική στην εξάλειψη του στίγματος που συνοδεύει τα άτομα με σύνδρομο Down. Η ίδια η Sofia Jirau που ποζάρει είπε πως "η φωτογράφηση ήταν ένα όνειρό της που έγινε πραγματικότητα". Επομένως, τέλος καλό, όλα καλά; Δεν είμαι σίγουρη. Θα πρέπει να το σκεφτούμε λίγο. 

Στην περίπτωση της Σοφίας έχουμε δύο σκέλη:
1ο σκέλος, η επιθυμία της ίδιας να προβληθεί ως πρότυπο ομορφιάς. Δεν μπορούμε να έχουμε αντίρρηση σε αυτό, διότι είναι ανθρώπινο αυτή που από την γέννησή της θεωρείται de facto ως μη-όμορφη, να θέλει επιτέλους να ακούσει δυό κοπλιμάν, να πάρει δυο like στις φωτογραφίες της. 
Βεβαίως θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε σε μια άλλη συζήτηση γιατί στο μυαλό της έχει συνδέσει την ομορφιά με το ξεγύμνωμα. Πώς έγινε όνειρό της να περπατήσει στην πασαρέλα με τα εσώρουχα, μια που όλοι γνωρίζουμε πως τα εσώρουχα είναι φτιαγμένα για μέσα από τα ρούχα, όχι για δημόσιο θέαμα; Γιατί θεώρησε πως δεν θα ήταν όμορφη πλήρως ντυμένη;
 
 
2ο σκέλος, η Victoria's secret που εκμεταλλεύεται την μειονοτική ομάδα του μοντέλου για να προβάλει προσχηματικά ένα προοδευτικό, ανοιχτόμυαλο πρόσωπο. Η φωτογραφία της Σοφίας με το σουτιέν είναι μια σέξι φωτογραφία, γι αυτό η Σοφία δεν είναι όμορφη ακριβώς, είναι σεξουαλικοποιημένη. Η είσοδος  όλο και περισσότερων ομάδων γυναικών σε ό,τι ονομάζουμε σέξι, με κανέναν τρόπο δεν συνιστά πρόοδο. Αντιθέτως, είναι ήττα. Οι γυναίκες πάντα θεωρούνταν από τους άντρες ίσως ανεπιθύμητες για παρέα, συζήτηση, λήψη αποφάσεων κλπ, αλλά σίγουρα επιθυμητές για σεξουαλική πράξη. Όλες οι γυναίκες. Οι λεπτές κι οι χοντρές, οι όμορφες κι οι άσχημες, οι αρτιμελείς κι οι ανάπηρες, οι έξυπνες κι εκείνες με νοητική στέρηση. Γι αυτό τον λόγο η Victoria's Secret, αλλά και η Dove κι οι υπόλοιπες εταιρείες που αγκαλιάζουν το άρμα της συμπεριληπτικότητας, δεν μας κάνουν καμία εξυπηρέτηση όταν οι καμπάνιες τους είναι γεμάτες από γυναίκες ναι μεν χοντρές αλλά ημίγυμνες, ναι μεν με λεύκη αλλά ημίγυμνες, ναι μεν με σύνδρομο Down αλλά ημίγυμνες. 
 
Εμείς δεν χρειαζόμαστε περισσότερη σεξουαλικοποίηση των γυναικών, την έχουμε εξασφαλισμένη από την ώρα που γεννιέται η κάθε μια μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι γυναίκες με λεύκη στον φούρνο, χοντρές στο σερβίρισμα, με σύνδρομο Down στην ρεσεψιόν, ανάπηρες σε θέσης ευθύνης, ηλικιωμένες στο κατάστημα με τα γυναικεία νεανικά ρούχα. Χρειαζόμαστε ευκαιρίες για δουλειά και  δίκαιη αντιμετώπιση, χωρίς προκατάληψη στα υπόλοιπα, όχι στο σεξ απήλ. Το σεξ απήλ το βρίσκουμε μόνες μας.
(Melousine)
 

 
 

 
 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK