Νέος κλάδος, η Χριστιανική Ψυχολογια


 Υπάρχουν χριστιανοί σε όλες τις επιστήμες, από πυρηνική φυσική έως κοινωνιολογια. Αλλά συνήθως δεν προσπαθούν να λύσουν τα ζητήματα της επιστήμης τους μέσω της Βίβλου. Ο ψυχολόγος της φωτογραφίας είναι εξαίρεση, προτείνει λύσεις μέσω του Χριστιανισμού.

Οι ασθενείς δυστυχώς δεν το ξέρουν αυτό γιατί δεν γράφει στον τίτλο του "Dr. Χριστιανικής Ψυχολογίας". Αν το έγραφε πιθανόν να μην έκλειναν ραντεβού στο ιατρείο του , αλλά στον παπά της ενορίας τους για εξομολόγηση. Το λέω διότι η συμβουλή του ψυχολόγου είναι ίδια με του παπά, να ζητήσουμε συγχώρεση για τις αμαρτίες μας από τον Θεό.
Άραγε, ενδέχεται σε όλες τις περιπτώσεις να προτείνει χριστιανικές λύσεις ως ψυχοθεραπεία ή μήπως όχι, κάνει κάποιες εξαιρέσεις; Ζητάει να στραφούν στον Θεό οι βιασθείσες, τα κακοποιημένα από τους γονείς τους παιδιά, εκείνοι που υποτιμούνται συνεχώς στην δουλειά τους, οι γονείς που δεν καταφέρνουν να διαχειριστούν τα παιδιά τους; Ναι, αν θέλει μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να προτείνει στους ασθενείς να στραφούν στον Θεό για σωτηρία, γιατί ο Χριστιανισμός έχει λύσεις για τα πάντα σε θεωρητικό επίπεδο κι ο Θεός σώζει - πάντα.
Τι μπορεί να λέει δηλαδη; Μπορεί να πει στις βιασθεισες να συγχωρήσουν τον βιαστή, μια που το μίσος στην καρδιά τους είναι η δικιά τους αμαρτία που τους κλείνει την πόρτα του Παραδείσου. Να λέει στα κακοποιημένα παιδιά να προσευχηθούν για την σωτηρία των γονιών τους, αφού οι γονείς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι. Να ζητάει από τους υποτιμημένους εργασιακά να ταπεινωθούν, μπροστά στα μάτια του Μεγαλοδυναμου τουλάχιστον, διότι είναι η αλαζονεία τους εκείνη που τους γεννά την αίσθηση της υποτίμησης από τους άλλους. Να λέει στους γονείς οπωσδήποτε να ζητήσουν την βοήθεια του Θεού ώστε να ανασυγκροτηθουν, διότι το αυξάνεσθε και πληθύνεσθε είναι το πρωταρχικό καθήκον του χριστιανού κι αυτό πρέπει να φέρει εις πέρας εξάπαντος.
Όλες αυτές οι χριστιανικές λύσεις φαίνονται άρτιες, αλλά μεταφέρουν το πρόβλημα στον βασανισμένο αυξάνοντας του το ψυχολογικό βάρος. Ο ασθενής δεν πάει στον ψυχολόγο για να νιώσει πιο ένοχος ή πιο ανίκανος από πριν, αλλά για να ανακουφιστεί. Για να πάρει κάποιος το βάρος που τον συνθλίβει από τους δικούς του ώμους και να το μεταφέρει αλλού.
Κατά την γνώμη μου οι ψυχολόγοι που εφαρμόζουν Χριστιανική ψυχολογία είναι τρομερά επικίνδυνοι και δεν δικαιούνται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Πολύ απλά, μπορούμε να αυτοκτονήσουμε και μόνοι μας.
(Μελουζίν)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK