ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ;


Οι εταιρείες  προιόντων καθαρισμού είναι γνωστές για τις σεξιστικές τους διαφημίσεις και η Swiffer δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι εποχές αλλάζουν, αλλά η Swiffer δεν σκοπεύει να δώσει στα δύο φύλα ίδια καθήκοντα ούτε στην Δευτέρα Παρουσία. 

Στην πρώτη φωτό μια διαφήμισή της του 2014, με το βασικό σενάριο σεξισμού πάνω στην εικόνα: η γυναίκα καθαρίζει, ενώ ο άντρας κοιτάζει το κομπιούτερ του. 


Στην δεύτερη φωτο απεικονίζεται η επόμενη ιδέα της Swiffer, πιθανόν λίγο χειρότερη από την προηγούμενη, η γυναίκα έχει ήδη καθαρίσει ώστε να  απολαύσει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά της, αλλά έχει βάλει τα δυνατά της στο καθάρισμα διότι "το σπίτι της είναι ο εορτασμός της οικογένειας, είναι το μέρος όπου η αγάπη μας εκτίθεται δημοσίως". Δεν καθαρίζει απλώς επειδή δεν υπάρχει άλλος να καθαρίσει όπως στην προηγούμενη φωτό, αλλά προσθέτει ιδεολογία και συναίσθημα στο καθάρισμα.

Επιτέλους το 2021 η Swiffer φτιάχνει μια διαφήμιση που απευθύνεται στους άντρες. Όμως υπάρχει διαφορά στο μήνυμα, δεν τους λέει ούτε ότι το καθάρισμα είναι το καθήκον τους, ούτε ότι καθαρίζοντας δείχνουν την αγάπη τους προς τους άλλους. Γιατί; διότι απλούστατα ο άντρας της Swiffer είναι εργένης, όχι οικογενειάρχης. Καθαρίζει επειδή δεν έχει γυναίκα να της φορτώσει αυτή την δουλειά. Οπότε τι μπορεί να τον σπρώξει προς το Swiffer; Μόνο ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τον εαυτό του. 
Επομένως οι ρόλοι κι οι αξίες αντρών και γυναικών είναι διαχωρισμένοι στις διαφημίσεις της Swiffer το 2021 όσο ήταν και πριν 20 χρόνια. Οι γυναίκες έχουν ως αξία την προσφορά στους άλλους κι ο φυσικός ρόλος τους είναι η φροντίδα των γύρω τους, ενώ οι άντρες επικεντρώνονται στον εαυτό τους, γι αυτό ο ελεύθερος χρόνος τους δεν είναι απλώς αξία, είναι κυριολεκτικά ιερός. 
 
Κρίμα, πολύ κρίμα που δεν βρίσκονται πια γυναίκες  να συμμερίζονται το αντρικό σκεπτικό...
(Μελουζίν)


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK