Αχ! Αυτές οι παλιές μόδες!



Στο fb κυκλοφορούν άπειρες αναρτήσεις, χριστιανικού περιεχομένου. Μερικές από αυτές περιέχουν συμβουλές που στόχο έχουν την ειρηνική συμβίωση. Οι πιο πολλές όμως επιδιώκουν να βάλουν τις παραστρατημενες γυναίκες στον ορθό δρόμο, κυρίως ντροπιάζοντας τες για την ηθική τους κατάπτωση. Οι συμβουλατορες είναι μοναχοί κι επώνυμοι κληρικοί που γενικώς παρουσιάζουν γελοία επιχειρήματα για τους ισχυρισμούς τους, όπως π.χ. στην παρακάτω φώτο:

"Κοιτάξτε λίγο το ντύσιμο της Παναγίας για να δείτε ότι οι σύγχρονες γυναίκες δεν της μοιάζουν. Δεν αξίζουν. Μην έχουμε παράπονο. Έχουν πρότυπο την Παναγία και δεν της μοιάζουν καθόλου"
Πρώτα από όλα η Παναγία δεν είναι πρότυπο. Βρίσκεται στην υψηλότερη θέση των γυναικών επειδή κυοφόρησε τον Υιό του Θεού, όχι λόγω της ατομικής της δραστηριότητας. Την συνδέουμε με την μάνα που υπέφερε πολύ βλέποντας το παιδί της να πεθαίνει καρφωμένο στο σταθμό. Την συμπονούμε, την καταλαβαίνουμε, αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη χάρη που της δόθηκε, όμως δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να της μοιάσουμε: είναι κάποια που υπέφερε όλη της την ζωή. Κάθε άλλο παρά πρότυπο προς μίμηση.

Έπειτα, ναι, αληθεύει ότι καμιά χριστιανή δεν ντύνεται σαν την Παναγία, όπως και κανένας Χριστιανός δεν ντύνεται σαν τον Χριστό. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Η μόδα άλλαξε μέσα σε δυο χιλιάδες χρόνια. Στις εικόνες που βλέπουμε την Παναγία και τον Χριστό ζωγραφισμένους, κι οι δυο φοράνε τα ρούχα της λαϊκής μόδας των Εβραίων της εποχής τους. 
Για την ακρίβεια φοράνε ΤΑ ΙΔΙΑ ακριβώς ρούχα κι οι δυο, μια σειρά από μακριές τυνίκ την μία πάνω στην άλλη, συν μια ζώνη από λινό σκοινί ή δέρμα και η Παναγία που ήταν γυναίκα φοράει επιπρόσθετα ένα μαντήλι κεφαλής - αυτή ήταν η μοναδική διαφορά στο ντυσιμο ανδρών και γυναικών τότε.
Επομένως είναι απορίας άξιον γιατί στιγματιζεται το ντύσιμο των σύγχρονων γυναικών που απέχει από της Παναγίας, κι όχι το ντύσιμο των ανδρών που απέχει από του Χριστού, ίσα κι ολοφάνερα.
Μήπως οι μοναχοί που ζουν στις σκήτες όπως ο ομιλών της ανάρτησης, διακατέχονται από μισογυνική εμμονή γενικότερα;
Μήπως αυτοί οι μοναχοί, οι απέχοντες από την τριβή με τους ανθρώπους, οι αποσυρμένοι από τα κοινά, οι απαλλαγμένοι από τους μπελάδες της οικογένειας, οι εξαιρούμενοι από την πίεση των αφεντικών, μήπως -ξαναλέω- είναι ακατάλληλοι να δίνουν συμβουλές στην Κοινωνία και ειδικώς στις γυναίκες; Τι ξέρουν από γυναικες;
Τίποτα δεν ξέρουν κυρίες και κύριοι. Ούτε ότι η μόδα άλλαξε τις τελευταίες δύο χιλιάδες χρόνια.
(Μελουζίν)








 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK