Ο αξιωματούχος της "αξιοπρέπειας περιόδου"

 

Εχθές μιλήσαμε για την απόφαση της Σκωτίας να διανείμει δωρεάν προϊόντα περιόδου σε κορίτσια και γυναίκες, μια απόφαση που κατά την γνώμη της σελίδας δεν έχει απολύτως τίποτα φεμινιστικό μέσα της, για πολλούς λόγους. 
Εξετάσαμε ήδη τον παραπλανητικό τρόπο με τον οποίο το νομοθέτημα παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ. 
Αυτό είναι όλο; Όχι. Εχει κι άλλο.

Όπως βλέπετε στην σημερινή φωτογραφία, η διανομή των προϊόντων περιόδου ονομάζεται "αξιοπρέπεια περιόδου" period dignity. Το εύλογο αίτημα κάθε γυναίκας στην Γη να διαθέτει αρκετές σερβιέτες κάθε μήνα ώστε να μην βγαίνει το αίμα έξω από τα ρούχα της, μετατράπηκε σε δείγμα αξιοπρέπειας, επομένως η οικονομική αδυναμία να καλύψει την ανάγκη της σε σερβιέτες καλείται "αναξιοπρέπεια". Αυτό είναι ψέμα, αναξιοπρεπής δεν γίνεται κάποιος επειδή είναι φτωχός, αλλά επειδή είναι παλιοχαρακτήρας.

Δεν φτάνει αυτό. Καταλληλότερος για να ηγηθεί του προγράμματος διανομής προϊόντων περιόδου στην επαρχία Tayside της Σκωτίας κρίθηκε ένας άντρας. Μεταξύ των υποψηφίων για την θέση, δεν βρέθηκε καμία γυναίκα τόσο ικανή όσο ο Jason Grant της φωτογραφίας που τον βλέπετε να χαμογελάει απόλυτα επιτυχημένος. 
Τι ξέρει ο Jason Grant από περίοδο, εκτός από ό,τι άκουσε σε συζητήσεις με φίλες του; Έχει ο ίδιος περίοδο; Όχι , δεν είναι γυναίκα. Μήπως σχετίζεται επαγγελματικά με την περίοδο, π.χ είναι γυναικολόγος; Όχι, ήταν account manager σε εταιρεία τσιγάρων και στη συνέχεια personal trainer. 
Δεν ξέρει τίποτα, όμως είναι άντρας. Οι διευθυντικές θέσεις και γενικώς όσες έχουν υψηλό status παραμένουν αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών, ακόμα κι όταν μιλάμε για την περίοδο. 

Ορίστε λοιπόν, ακόμα και σε αυτό το μέτρο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν φεμινιστική νίκη, είναι σαφής η διάκριση εξουσιών και δύναμης: οι γυναίκες εξαιτίας της φτώχειας τους δεν μπορούν να έχουν τα απαραίτητα, αλλά οι άντρες αποφασίζουν αν θα τα έχουν και υπό ποιές  προϋποθέσεις. Τι πιο μισογυνικό από αυτό το δείγμα κατανομής της εξουσίας; 

Βεβαίως, ενδέχεται να με έχει τυφλώσει ο φεμινισμός και να βλέπω μισογυνισμό παντού. Περιμένω να αποδειχτεί. Περιμένω -ας πούμε- μόλις δημιουργηθεί μια Επιτροπή κρατικής αντιμετώπισης της υγείας του προστάτη, να τοποθετήσουν μια γυναίκα επικεφαλής της Επιτροπής. Γιατί όχι; Μήπως δεν ξέρει η γυναίκα από προστάτη; Εχει κι εκείνη φίλους που μιλάνε γι αυτόν.
(Μελουζίν) 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK