Η ΦΤΩΧΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 

Σημερινή θριαμβευτική είδηση: η Σκωτία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει στις γυναίκες δωρεάν προϊόντα περιόδου. 
Θα πούμε μπράβο στην Σκωτία; Οχι, δεν θα πούμε μπράβο. 
Θα δούμε αναλυτικά γιατί όχι σε μια σειρά κείμενα, ξεκινώντας  από τώρα κι εξετάζοντας τον τρόπο που παρουσιάζεται η είδηση στα ΜΜΕ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ΜΜΕ είναι η 4η Εξουσία. 

Όπως βλέπετε στην φωτογραφία ο τίτλος του άρθρου γράφει: "Η Σκωτία είναι η πρώτη  χώρα στον κόσμο που καταπολεμά την φτώχεια της περιόδου με δωρεάν προϊόντα υγιεινής". 
Πώς; Ποιά είναι η φτώχεια της περιόδου; Έχει φτώχεια η περίοδος; Όχι βέβαια, είμαστε μπροστά σε μια απερίσκεπτη μετάφραση της αυθεντικής αγγλικής φράσης Period poverty, η οποία όμως δεν είναι καθόλου απερίσκεπτη, αλλά -αντιθέτως-  δόλια.
 
Οι φράσεις house poverty, health poverty, period poverty, περιγράφουν την έλλειψη πρόσβασης ομάδων πληθυσμού σε στέγαση, υπηρεσίες υγείας και προϊόντων περιόδου αντίστοιχα, λόγω φτώχειας. Όμως το κάνουν χωρίς να κατονομάζουν ποιός έχει την φτώχεια, δηλαδή χωρίς να αναφέρονται στα άτομα. Με αυτόν τον τρόπο οι φτωχοί καθίστανται αόρατοι και το πρόβλημα της φτώχειας τους μετατρέπεται σε αφηρημένο νοητικό παιχνίδι. Μπορεί να αποδοθεί σε οτιδήποτε, π.χ στον κακό τους χαρακτήρα, στην τεμπελιά τους, σε δυσμένεια της τύχης, στον Ερμή που ήταν ανάδρομος όταν γεννήθηκαν κλπ. Πάντως οπωσδήποτε, όχι στο πραγματικό αίτιο, δηλαδή  στο γεγονός ότι ο πλούτος δεν είναι σωστά μοιρασμένος, συστημικά κι οργανωμένα. 
 
Το ότι οι φράσεις αυτές είναι επινοήσεις και μάλιστα δόλιες αποκαλύπτεται από το ότι δεν υπάρχουν τα αντώνυμά τους (τα αντίθετά τους). Ποιό είναι το αντώνυμο της "φτώχειας περιόδου"; Μήπως ο "πλούτος περιόδου" ή period richness, period wealth; Ασφαλώς όχι, είναι γελοίο και μόνο να το σκεφτείς. 

Είναι λοιπόν 100% λάθος η φράση "φτώχεια περιόδου", πρέπει να λέμε την αλήθεια και να μιλάμε για φτώχεια των γυναικών. Οι γυναίκες είναι τόσο φτωχές που δεν μπορούν να αγοράσουν σερβιέτες -όχι η περίοδος.  

Επιπλέον, είναι επίσης λάθος να ισχυριζόμαστε πως η Σκωτία με αυτό που κάνει "καταπολεμάει την φτώχεια των γυναικών". Αλίμονο! Καταπολεμιέται έτσι η φτώχεια; Απλούστατα, η Σκωτία δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Υπάρχουν αρκετές μαθήτριες που δεν πάνε στο σχολείο για να μην βγει το αίμα της περιόδου έξω από τις πετσέτες που φορούν αντί για σερβιέτες, κι η Σκωτία είπε να κάνει το εντελώς απαραίτητο ώστε να συνεχίσουν τα μαθήματα τους. Τις διευκολύνει λίγο, αυτό είναι όλο. 

Επομένως ο τίτλος της είδησης θα ήταν σωστότερος αν έλεγε:
Η Σκωτία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ελαφραίνει την φτώχεια των γυναικών, με δωρεάν προϊόντα περιόδου.

Κυρίες και κύριοι, δεν φοβόμαστε να κοιτάμε την αλήθεια κατάματα. Η αλήθεια πρέπει  να ντρέπεται που μας κοιτάζει. 
(Μελουζίν)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK