Περί Σεφερλή και Δικαιοσύνης

 

Μαθαίνουμε πως η εκπομπή του Σεφερλή στον ΑΝΤ1 διακόπηκε μετά τις αντιδράσεις του κόσμου για τα σεξιστικά, ομοφοβικά, ρατσιστικά, χοντροφοβικά κλπ αστεία. Προφανώς δεν διακόπηκε εξαιτίας των αντιδράσεων στα σόσιαλ μήντια, αλλά εξαιτίας των μηνυμάτων στον ίδιο τον σταθμό σε συνδυασμό με την χαμηλή τηλεθέαση. Μάλλον δικαιούμαστε να συμπεράνουμε πως η Κοινή γνώμη απέρριψε το χιούμορ του Σεφερλή, κατά πλειοψηφία. 

Ναι, όχι όμως πριν οι Δικαστές καταδικάσουν την Έλενα Ακρίτα για δυσφήμιση του Σεφερλή εξαιτίας παλιότερου άρθρου της με κριτική στο είδος της κωμωδίας που δημιουργεί. 
Επομένως έχουμε ορατό πρόβλημα: η Δικαιοσύνη δεν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την Κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά ζητήματα αξιοπρέπειας -ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται, γιατί αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος.
Είναι πράγματι αυτός ο ρόλος της; Ναι, είναι ακριβώς αυτός. Στα ζητήματα προσβολής αξιοπρέπειας και γενικότερα των ατομικών δικαιωμάτων, δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε ορθά ο καθένας μόνος του, την υπόθεσή του. Μας λείπει η αντικειμενικότητα, η ψυχραιμία, μπορεί ακόμα και η κοινή λογική. Απευθυνόμαστε στους Δικαστές επειδή είναι αμερόληπτοι αφού διαθέτουν απόσταση από τους δύο που αντιδικούν, και ταυτόχρονα είναι άτομα αποδεδειγμένης ηθικής και συγκροτημένες προσωπικότητες. Και ναι μεν αληθεύει ότι οι Δικαστές κρίνουν με το μυαλό τους, όμως εμείς δεν τους ζητάμε να εκφράσουν την προσωπική τους γνώμη για την κάθε αγωγή,  αλλά να αντιληφθούν πώς θα την έβλεπε ο μέσος άνθρωπος, επομένως να εκφράσουν αυτό που λέμε "το κοινό περί δικαίου αίσθημα". 

Στην περίπτωση της κατηγορούμενης για δυσφήμιση Έλενας Ακρίτα οι δικαστές δεν απέδωσαν το Κοινό περί Δικαίου αίσθημα, καθόλου. Όχι μόνο την καταδίκασαν, αλλά της επέβαλλαν και χρηματικό πρόστιμο. Αντέστρεψαν τελείως την αντίληψη της Κοινής Γνώμης περί αξιοπρέπειας, η οποία έμπρακτα και ηχηρά συντάσσεται με την Έλενα Ακρίτα και τάσσεται κατά του Σεφερλή.  Πιθανόν κάποιοι  τον υποστηρίζουν, αλλά μειοψηφούν -αλλιώς δεν θα κατέβαινε η εκπομπή του στον ΑΝΤ1. Για ποιό λόγο οι Δικαστές υιοθέτησαν τη μειοψηφική γνώμη και καταδίκασαν την Ακρίτα; 
Μήπως επειδή η Ακρίτα είναι γυναίκα; Πολύ πιθανόν.  Πατριαρχικός κόσμος η Δικαιοσύνη, την βλέπουμε τι αποφαίνεται στις περιπτώσεις βιασμών κλπ.
Μήπως -ακόμα χειρότερα- την ελευθερία έκφρασης του άντρα δεν μπορεί να την περιορίσει κανείς, ούτε καν με δυσμενή κριτική; Πολύ πιο πιθανό από την προηγούμενη εκδοχή. 

Θα γνωρίζετε από άλλες αναρτήσεις πως για την σελίδα μας δεν υπάρχει "λόγος μίσους" παρά μόνο εάν καλεί σε αληθινές πράξεις βίας. Ωστόσο προσβλητικός λόγος υπάρχει και συμφωνώ να αφήνεται ο λόγος ελεύθερος ώστε να αλληλεπιδρά με το κοινό, όμως και η κριτική του πρέπει να είναι ελεύθερη. Αλλιώς εάν φιμώνουμε μόνο την κριτική και αφήνουμε τον προσβλητικό λόγο ελεύθερο, δημιουργούμε ψευδείς εντυπώσεις για το πόσο αποδεκτός γίνεται. Δημιουργούμε μια ψευδή πραγματικότητα.  
Αυτό προσπαθεί να κάνει η Δικαιοσύνη; Να δημιουργήσει μια ψευδή πραγματικότητα όπου ο Σεφερλής ψυχαγωγεί τον μέσο άνθρωπο κι εκφράζει την Κοινή Γνώμη; 
Ελπίζω πως όχι. Η πρωτόδικη απόφαση ήταν ένα σφάλμα που είμαι σίγουρη ότι η Δικαιοσύνη θα φροντίσει να διορθώσει στο Εφετείο. 
(Μελουζίν)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK