Οικογενειακό πορτραίτο (Ντοροθέα Τάννινγκ, 1954)

 

Ο πίνακας της φωτογραφίας μας έχει τίτλο "Οικογενειακό πορτραίτο" και φτιάχτηκε το 1954. Η Ντοροθέα Τάννινγκ, σουρεαλίστρια ζωγράφος και γλύπτρια η οποία τον ζωγράφισε, έφτιαξε πολλά έργα σκοτεινά που τα μηνύματά τους πρέπει να αποκρυπτογραφήσει ο θεατής, κοιτώντας με τα μάτια του και νιώθοντας με την καρδιά του.  

Στο "οικογενειακό πορτραίτο" βλέπουμε μια ευκατάστατη οικογένεια την ώρα του φαγητού. Το κάθε μέλος απεικονίζεται με βάση την εξουσία που έχει στο σπίτι. 
Ο πατέρας είναι τεράστιος, με γκρι κοστούμι μπίζνεσμαν, φριχτή΄ γραβάτα, γυαλιά αδιαπέραστα που μοιάζουν με καθρέφτες και μικρά χείλη με κλίση προς τα κάτω στις άκρες.  Η φιγούρα του ξεκινάει από το ταβάνι και περνάει κάτω από το πάτωμα, συμπεριλαμβάνοντας στο σώμα του τους τοίχους. Ολο το σπίτι είναι δικό του. 
Η κόρη είναι νέα και καλοφτιαγμένη, με λευκό φόρεμα και ροζ γόβες, πολύ μικρότερη σε μέγεθος από τον πατέρα. Το βλέμμα της είναι πολύ σοβαρό -ή μήπως είναι τρομαγμένο; 
Η μαγείρισσα με την ποδιά κουζίνας που σερβίρει, έχει ίδιο μέγεθος με τον σκύλο που θεωρείται κι αυτός μέλος της οικογένειας. 

Τι διαβάζετε στα μάτια της κόρης; Μήπως ένα αίτημα για βοήθεια; 

(ο πίνακας εκτίθεται στην γκαλερί Tate Modern του Λονδίνου, φωτό DACS 2018)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK