Από την 462η θέση, στην 1η.

 

Στην φωτογραφία βλέπουμε τα τρία άτομα που κατέκτησαν τις 3 πρώτες θέσεις στο γυναικείο πρωτάθλημα κολύμβησης των ΗΠΑ (NCAA). Αριστερά η Λία Τόμας, τρανστζέντερ γυναίκα, που κέρδισε την 1η θέση. Στην 2η θέση η  Έμμα Γουέηαντ που έχει κερδίσει ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2020. 

Η ερώτηση είναι: γιατί η Λία Τόμας είναι στο πόντιουμ; Τα γυναικεία σπορ έγιναν χώρος για να  κερδίζουν έπαθλα όσοι άντρες δεν μπορούν να κερδίσουν στα αντρικά; 

Η Λία Τόμας γεννήθηκε κι έζησε ως άντρας μέχρι τα 21. Σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, κολυμπούσε στα πρωταθλήματα κι ήταν 462η στην κατάταξη ως άντρας. Δυό χρόνια μετά, δηλαδή ένα και κάτι με ορμόνες που καταστέλλουν την τεστοστερόνη την οποία έχει ως άτομο που γεννήθηκε άντρας, κέρδισε την 1η θέση στο πρωτάθλημα γυναικών. 
Ναι, τα γυναικεία σώματα δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα αντρικά σε δύναμη, ταχύτητα κλπ. Είναι περίεργο ή τώρα το μαθαίνουμε; Όχι, είναι κοινή γνώση που όλοι έχουμε από την καθημερινότητά μας. Η φωτογραφία εξάλλου λέει περισσότερα από τα λόγια. 

Επιφανή άτομα, μεταξύ αυτών η Κέιλτιν Τζένερ που είναι επίσης τρανς γυναίκα κι υπήρξε διακεκριμένος αθλητής ως άντρας (Ολυμπιονίκης στο δέκαθλο), τοποθετήθηκαν στην νίκη της Τόμας. Είπαν πως είναι κατάφορη αδικία προς τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες, με καταστροφική συνέπεια για τα γυναικεία αθλήματα. Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια από όπου προέρχεται η 2η νικήτρια, η Έμμα Γουέηαντ, δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την νίκη της Λία Τόμας και πως ο χρόνος της Γουέηαντ ήταν ο "καλύτερος μεταξύ των γυναικών που κολύμπησαν". Η Τζένερ συμφώνησε μαζί του και μάλιστα τον επαίνεσε που είχε τα κότσια να υπερασπιστεί τις γυναίκες και τα κορίτσια που αγωνίζονται. 

Αυτό που μένει είναι το Συμβούλιο του πρωταθλήματος NCAA να ξανασκεφτεί τις θέσεις του και να αναθεωρήσει την πολιτική του. Ελπίζουμε πως σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK