Μια αγενής ιδέα: φαγητό +βιβλίο

 

Σε αυτόν τον κόσμο που διαρκώς αλλάζει, μαθαίνουμε όχι μόνο "νέες δεξιότητες" (κομπιούτερ) αλλά και νέες λέξεις, π.χ. την λέξη gentrification. Η μετάφραση στα ελληνικά είναι "εξευγενισμός", αν και η λέξη κυκλοφορεί αμετάφραστη, διότι είναι μεγάλη χοντράδα να πεις "εξευγενισμό" αυτό που κάνει το Gentrification. Ωστόσο ο εξευγενισμός είναι σωστός  για εκείνους που πιστεύουν ότι υπάρχει πράγματι τάξη ευγενών (gentry) που έχουν ευγενή καταγωγή, είναι οι ίδιοι ευγενείς, λεπτοί άνθρωποι κλπ. 

Το Gentrificaton είναι μια παγκόσμια τάση η οποία στα κέντρα τω πόλεων αναμορφώνει τα παλιά κτήρια,  φτιάχνοντας σπουδαία διαμερίσματα και πολυτελή καταστήματα, ανεβάζοντας έτσι τις εμπορικές τιμές ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο έλκει  ευκατάστατους ανθρώπους για κατοικίες και διασκέδαση, ενώ απομακρύνει οριστικά τους φτωχότερους που πριν κατοικούσαν και διασκέδαζαν στις ίδιες περιοχές.  

Έχουμε δει τα αποτελέσματα του gentrification πχ. στην πλατεία Κοραή που ήταν ένας δημόσιος χώρος. Σταδιακά έγινε αυτή και οι στοές της η επέκταση των ολόγυρα τυροπιτάδικων που πάνω στην Κοραή έστησαν τα καφέ τους, με τα τραπεζάκια και τις καρέκλες-πολυθρόνες-καναπέδες, πληρώνοντας το ενοίκιο για τα τετραγωνικά του τυροπιτάδικου. Ο καφές κάνει 4 ευρώ στην Κοραή, 8 για δύο άτομα, διπλάσια τιμή από την γειτονιά μου. 

Τώρα μια καινούργια ιδέα έρχεται να αλλάξει την στοά Αρσάκη, δηλαδή την Στοά του Βιβλίου. Θα φτιαχτεί ένα food hall. Τι είδους food, σουβλάκια με 2 ευρώ το ένα ή fast food, Mac Donalds ας πούμε με 1 ευρώ το Cheese burger; 
Οχι, θα φτιαχτεί fine fast food, ευγενικό φαγάδικο για λεπτεπίλεπτους ουρανίσκους. Δηλαδή όχι μόνο δίπλα από τα βιβλία θα υπάρχει φαγητό, αλλά θα είναι κι ακριβό, κατάλληλο για όσους μπορούν να πληρώσουν π.χ. 10 ευρώ το σάντουιτς με αβοκάντο, άνηθο, φιλετάκι πουλιού του Βόρειου Πόλου και σως ροδιού της Καραϊβικής. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του "εξευγενισμού" των πόλεων, ο εκτοπισμός των φτωχότερων της πόλης. Θα ψωνίζουμε το βιβλιαράκι μας και θα αποχωρούμε βουτώντας μια κουρού με 1 ευρώ από το "Μαμ" απέναντι, στην Πανεπιστημίου, λίγο πριν στριμωχτούμε στην φυσαρμόνικα 608 για την γκαρσονιέρα στο Γαλάτσι. 
Το κέντρο της πόλης ανήκει στην ανώτατη τάξη, σε αυτήν που μιλάει αγγλικά για να μην καταλάβουμε τι λέει.
(Μελουζίν)   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK