Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

 

Ενα από τα προφανή προβλήματα που αποκαλύφθηκαν στα δελτία ειδήσεων της Δύσης , τώρα, με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία είναι ο ρατσισμός των χωρών της Δύσης, που αποτυπώνεται στα λόγια δημοσιογράφων και πολιτικών μέσα από τα δελτία ειδήσεων. Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό και μεμονωμένο, αφορά τους πάντες από Αμερική έως και την ίδια την Ουκρανία και διαμορφώνει ένα πεδίο μεροληπτικό για τους Ουκρανούς. Τους προσφέρουμε την συμπάθειά μας, αλλά για τους λάθος λόγους: επειδή μας μοιάζουν σε χρώματα, σε συνήθειες, σε θρησκεία. 
1) Ο αναπληρωτής εισαγγελέας της Ουκρανίας δηλώνει στο γαλλικό BBC "Είμαι πολύ ταραγμένος γιατί βλέπω Ευρωπαίους με ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια να δολοφονούνται". 

Στο γαλλικό BFM TV ο Υλιζέ Γκοσέ δηλώνει "Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, σε ευρωπαική πόλη και ροίχνουμε πυραύλους αέρος λες και βρισκόμαστε στο Ιράν ή το Αφγανιστάν;"
Στο αμερικανικό CBS ο ανταποκριτής Τσάρλι Ντ' Αγκάτα εκπλήσσεται "Εδώ δεν είναι Ιράν ή Αφγανιστάν. Είναι μια σχετικά πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα". 

Sto NBC news της Νέας Υόρκης ο δικός τους ανταποκριτής, βάζει  στο τραπέζι του ρατσισμού την θρησκεία "Για να το θέσω ωμά, αυτοί δεν είναι πρόσφυγες από την Συρία, είναι πρόσφυγες από την γείτονά μας Ουκρανία. Είναι Χριστιανοί, λευκοί... παρόμοιοι με τους ανθρώπους που ζουν στην Πολωνία". 
Στην αγγλική Telegraph ο Ντάνιελ Χάννα προσθέτει και τα χόμπι ή τον τρόπο ζωής αν θέλετε, λέγοντας "Μοιάζουν τόσο πολύ με εμάς! Αυτό είναι που κάνει την υπόθεση σοκαριστκή. Η Ουκρανία είναι ευρωπαϊκή χώρα. οι άνθρωποί της βλέπουν Netflix κι έχουν λογαριασμούς Instagram, ψηφίζουν ελεύθερα και διαβάζουν εφημερίδες χωρίς λογοκρισία. Ο πόλεμος δεν είναι πια κάτι που επισκέπτεται στους φτωχοποιημένους και απομακρυσμένους πληθυσμούς".  

Είναι λογικό να συμπάσχεις όταν συμβαίνει κάτι τρομερό στον όμοιο, π.χ. η γυναίκα στις γυναίκες, ο ποδοσφαιριστής στον ποδοσφαιριστή, αλλά δεν είναι λογικό να συμπάσχεις μόνο όταν συμβαίνει το απάνθρωπο στον άνθρωπο που σου μοιάζει -αδιαφορώντας για τον άνθρωπο που δεν σου μοιάζει, ειδικά επειδή δεν έχει λογαριασμό Instagram.  Η ανθρώπινη ιδιότητα πρέπει να επικρατεί των επιμέρους ομοιοτήτων. Αυτό επιβάλλει η ανθρωπιά. 

Όμως τι ανθρωπιά να περιμένεις από  ανθρώπους σαν εμάς που ως το 1958 διατηρούσαμε ανθρώπινους ζωολογικούς κήπους, με εκθέματα μαύρους της Αφρικής; Η τελευταία φωτογραφία είναι από το Βέλγιο, κοριτσάκι-έκθεμα από την αποικία του Βελγικού Κονγκό. Αυτό μέσα από τα κάγκελα, οι Βέλγοι έξω από αυτα, το περιεργάζονται. 
(Μελουζίν)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK