Η αντρική ιατρική κοινότητα

 

Φωτογραφία που γράφει στην λεζάντα της:
"Ο δόκτωρ Lewis Sayre θεραπεύει την σκολίωση, ελέγχοντας την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης γύρω στα 1870".
Ο Lewis Sayre ήταν ορθοπεδικος μεγάλης φήμης και σημαντική φιγούρα στην ιατρική κοινότητα των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων επινόησε μια συσκευή όπου ο ασθενής κρεμόταν κι έμενε μετέωρος για ώρα, αθτην που βλέπουμε στην φωτογραφία, ενώ αμέσως μετά φορούσε έναν θώρακα - κορσέ από γύψο, που τον βοηθούσε βαθμιαία να ισιώσει την σπονδυλική του στήλη.
Ωραία, πολύ ωραία όλα αυτά, όμως η φήμη και το κύρος του γιατρού δεν μας εξηγεί καθόλου γιατί η γυναίκα εκτίθεται ημίγυμνη στο Δημόσιο βλέμμα, 150 χρόνια πριν. Γιατί είναι γυμνή ακόμα και μπροστά στα μάτια του γιατρού; Δεν επιδεικνυεται η σκολίωση αν φοράει κάποιο τύπο μπαντό (μαλακό σουτιέν) στο στήθος της; Η πλάτη παραμένει ορατή ολόκληρη, ενώ η ίδια δεν έρχεται σε δύσκολη θέση. Κι αν τυχόν η γύμνια για κάποιο λόγο είναι απαραίτητη στην φώτο, δεν θα μπορούσε να επιλεγεί άντρας με σκολίωση ως μοντέλο;
Η περιφρόνηση της ιατρικής κοινότητας προς το γυναικείο σώμα, την αξιοπρέπεια του, την αυτονομία του, τις διαφορές του από το αντρικό, είναι διαχρονική. Όσο πάμε πίσω στον χρόνο, τόσο βυθιζόμαστε στο σκοτάδι. Η φωτογραφία ετούτη είναι μια ματιά στα σκοτάδια του παρελθόντος.
(Μελουζίν)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK