Η ΜΠΌΤΑ ΣΤΟ ΠΡΌΣΩΠΟ

 

Στην φωτογραφία βλέπουμε μινιατούρα από την σειρά που κυκλοφορεί στα περίπτερα κι ονομάζεται "Στρατιώτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου".  

Καταρχάς είναι άγνωστο ποιός θα αγοράσει αυτές τις μινιατούρες και τι θα τις κάνει, μια που υποτίθεται ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος συγκεκριμένα ήταν ένα πολύ μεγάλο μάθημα για τους πολίτες της Ευρώπης -το διάσημο "ποτέ ξανά".

Όμως το αξιοπερίεργο είναι αυτό που βλέπουμε ακριβώς: το 1ο τεύχος της σειράς κυκλοφορεί με την πιο τρομακτική εικόνα του Β΄Παγκ. Πολέμου, τον υπολοχαγό των Ες-Ες. Ακριβώς αυτός που οι νεότεροι  τον βλέπουμε σε ταινίες  κι ανατριχιάζουμε, ενώ οι ηλικιωμένοι τον βλέπουν στον ύπνο τους και πετάγονται όρθιοι, αυτός είναι η πρώτη μινιατούρα. Το τεύχος μάλιστα τον αναφέρει με τον τίτλο του γερμανικά  Untersturmführer, μια τελείως περιττή πληροφορία, που ωστόσο μας προσθέτει κι άλλη ανατριχίλα μια που κρύβει μέσα της τον ήχο  "Φύρερ", την προσφώνηση που συνδέουμε με το πιο μισητό πρόσωπο της ανθρωπότητας, τον Χίτλερ. 

Για ποιό λόγο ο αξιωματικός Ες-Ες είναι στο 1ο τεύχος της σειράς; Μήπως επειδή όλοι ονειρευόμαστε την μπότα στο πρόσωπο -που έλεγε κι ο Όργουελ; Ή μάλλον -για να είμαι ακριβής- μήπως επειδή όλοι ονειρευόμαστε την δικιά μας μπότα στο πρόσωπο των άλλων; Μήπως είμαστε φασίστες και ο καπιταλισμός μας πήρε χαμπάρι, γι αυτό μας  πουλάει το όνειρό μας σε πλαστικό κουτάκι; 

Πολύ πιθανό, το βλέπουμε κιόλας εδώ κι εκεί: εργοδότες μιλούν στους εργαζόμενους αισχρότατα, πελάτες κι αυτοί μιλούν στους υπαλλήλους σαν να είναι σκουπίδια, άντρες ξυλοκοπούν τις γυναίκες τους, κι η λίστα της κατάντιας μας είναι ατέλειωτη. Άρρωστη κοινωνία, με πολίτες εξουσιομανείς που προσπαθούν κάπου να ασκήσουν την εξουσία τους αποκαλύπτοντας όλη τους την κτηνωδία και μάλιστα ορισμένοι τα καταφέρνουν. 

Φίλες και φίλοι ο φασισμός, ιδιωτικός ή δημόσιος, ατομικός ή κρατικός, εκτός από ανήθικος είναι μη βιώσιμη λύση. Δεν γίνεται να βρεθούν αρκετοί που να πατάνε τα μούτρα των άλλων με την μπότα τους κι αρκετοί που να το δέχονται επ' άπειρον, χωρίς μια μέρα να ξεσηκωθούν και να κόψουν τον λαιμό στους θύτες τους. Η μοναδική λύση στα προβλήματα μας είναι η ειρηνική συμβίωση κι η ανοχή. Ας απεκδυθούμε κάθε φιλοδοξία επιβολής στους άλλους, όσο ακόμα οι σχέσεις μεταξύ μας μοιάζουν με ανθρώπινες. Αργότερα θα είναι πολύ αργά. 

(Μελουζίν)

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK