Η εικόνα μιας γυναικοκτονίας

 

Σε τι μοιάζει η εικόνα μιάς γυναικοκτονίας; Δεν γνωρίζουμε πραγματικά γιατί οι νεκρές δεν μπορούν να μιλήσουν, κανείς μας δεν  έχει δει ζωντανά γυναικοκτονία, και κανείς ποτέ δεν βιντεοσκόπησε μια αληθινή. Ό,τι έχουμε δει είναι στις ταινίες που  όμως είναι στημένες, η πρωταγωνίστρια ξαναπαίζει δυό βράδια μετά στη τηλεόραση -κοιτάξτε την, να 'τη, δεν έπαθε τίποτα. 
Η λέξη "γυναικοκτονία" επομένως αν και μας είναι γνωστή από τα λεξικά διότι έχει καθοριστεί το περιεχόμενό της θεωρητικά,   στο μυαλό μας έχει ελλιπές περιεχόμενο. Ελλιπές λόγω έλλειψης οποιουδήποτε σχετικού βιώματος, όλων μας.
 
Ορίστε λοιπόν που από χτες η λέξη "γυναικοκτονία", αποκτά πληρέστερο περιεχόμενο: στην δημοσιότητα βγήκε βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος οι οποίες ενέγραψαν την δολοφονία της Νεκταρίας στην Κρήτη. Τώρα έχουμε μια κάποια εικόνα.
Με τι μοιάζει η εικόνα που βλέπουμε; 
Με  ταινία θρίλερ. 
Αλλά πιο πολύ, με γυναικοκτονία. 
Γιατί "γυναικοκτονία" κι όχι σκέτο "δολοφονία"; Πρέπει να δείτε το βίντεο για να καταλάβετε. Εχουμε μπροστά μας όλα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τους άντρες επικίνδυνους κι εκείνα που καθιστούν τις γυναίκες ευάλωτες. 
 
Ο γυναικοκτόνος σύζυγος, ψηλός, εύρωστος, καλυμμένος με ρούχα παρόμοια με σούπερ-ήρωα (π.χ μασκοφόρου εκδικητή, Hell's angel, αστυνομικού) δηλαδή παπούτσια, παντελόνι, μπουφάν χοντρό, κράνος, με λίγα λόγια πλήρως προστατευμένος από ο,τιδήποτε θα μπορούσε να κάνει η Νεκταρία για να αμυνθεί. Να σημειώσουμε πως όλα τα αντρικά ρούχα είναι έτσι κι αλλιώς πιο χοντρά σε ύφασμα, γι αυτό προστατεύουν το αντρικό σώμα καλύτερα από ό,τι τα γυναικεία, το γυναικείο. 
Επιπλέον ο δολοφόνος στον εξοπλισμό του έχει όπλο, ένα μαχαίρι μακρύ περίπου όσο ο βραχίονάς του -ίσως κυνηγητικό. Σε άλλες περιπτώσεις, οι γυναικοκτόνοι κρατούν καραμπίνα  ή το υπηρεσιακό τους όπλο.

Η γυναίκα θύμα, η Νεκταρία, είναι λεπτεπίλεπτη σαν κλαράκι, με κολάν, μακώ μπλούζα, πλεχτή ζακέτα και τα μαλλιά της αλογοουρά.  Τρέχει για να γλυτώσει από τον πολύ δυνατότερο άντρα με το τεράστιο μαχαίρι στο χέρι. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκτός από το να τρέξει, γιατί η διαφορά σωματικής δύναμης μεταξύ τους αποκλείει κάθε άμυνα με σωματική αντιπαράθεση, ενώ φυσικά η ίδια δεν κρατάει κάποιο όπλο. Στις γυναίκες γενικότερα είναι άγνωστη έννοια το "όπλο" και το μόνο που πλησιάζουν σε μαχαίρι είναι αυτό με την πλαστική λαβή που καθαρίζουν τις πατάτες.  
Η Νεκταρία είναι βέβαιη ότι ο άντρας θέλει να την σφάξει, επειδή γνωρίζει τον χαρακτήρα του, επειδή της το έχει πει, κι επειδή πριν  δευτερόλεπτα την χτύπησε με την μηχανή ενώ ήταν πεζή και την έριξε κάτω -κρατώντας το μαχαίρι στο χέρι. Γι αυτό κάνει το μόνο που μπορεί, τρέχει.
 
Δυστυχώς  η Νεκταρία τρέχει γρήγορα αλλά  γυναίκα γλυστράει και πέφτει. Ο σύζυγος την προλαβαίνει και μέσα σε 20 δευτερόλεπτα της δίνει 16 μαχαιριές, μία ανά δευτερόλπετο. Εμείς βλέποντας το μαχαίρι και την λεπτότατη Νεκταρία, εικάζουμε πως ορισμένες μαχαιριές ίσως διαπέρασαν τελείως το σώμα της. Η αποτελεσματικότητα των χτυπημάτων είναι επίσης χαρακτηριστική στις γυναικοκτονίες, ο άντρας δράστης είτε γρονθοκοπεί, είτε μαχαιρώνει, είτε πνίγει την γυναίκα, είναι πολύ πιθανότερο να επιτύχει τον θάνατό της, από ό,τι αν έκανε τα ίδια πράγματα σε ένα αντρικό σώμα.
 
Ο χρόνος που διήρκεσε το περιστατικό είναι κι αυτός χαρακτηριστικός της γυναικοκτονίας, εδώ 3 λεπτά όλο κι όλο από την στιγμή που συναντήθηκαν στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου, έως την στιγμή που ο δολοφόνος απομακρύνθηκε. Είναι χαρακτηριστικός επειδή οι γυναικοκτόνοι δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν τόσο να σκοτώσουν το θύμα τους, όσο αν είχαν απέναντί τους έναν άντρα. Μέσα σε δευτερόλεπτα έχουν "καθαρίσει". Εάν ο γυναικοκτόνος με το τεράστιο μαχαίρι είχε διαλέξει για θύμα άντρα, το θύμα θα μπορούσε ακόμα και κόβοντας ένα κλαδί από τους παρακείμενους θάμνους να αμυνθεί και μάλιστα ίσως στο τέλος να τον σκότωνε. Πολλοί άντρες έχουν γλυτώσει από επιθέσεις άλλων αντρών χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια όπλα.
 
Εως χτες φανταζόμαστε αλλά δεν είχαμε καμία αληθινή εικόνα από γυναικοκτονία. Τώρα που βλέπουμε την εικόνα στο βίντεο, καταλαβαίνουμε ποια είναι η διαφορά δυναμικής μεταξύ άντρα και γυναίκας -όταν ο άντρας θέλει να σκοτώσει την γυναίκα. 

Θα παρακαλέσουμε λοιπόν αυτούς που ισχυρίζονται ότι η γυναικοκτονία είναι απλώς μια δολοφονία, στο θεωρητικό πλαίσιο των αιτίων που οι φεμινίστριες ισχυρίζονται ότι την προκαλεί, να προσθέσουν την διαφορά στην εικόνα. Οι 13 γυναίκες που δολοφονήθηκαν φέτος, δεν θα είχαν πεθάνει αν ήταν άντρες, για θεωρητικούς και πρακτικούς λόγους.
 
Εάν τυχόν υπάρχουν άντρες που βρίσκουν εξ αντανακλάσεως προσβλητική για το αντρικό φύλο την εικόνα του θηριώδους άντρα που δειλός και κακομοίρης, κυνηγάει σωματικά ευνοημένος ο ίδιος και με υπεροπλισμό στο χέρι την λεπτεπίλεπτη Νεκταρία,  να θυμούνται ότι δεν τους προσβάλλουμε εμείς κάθε φορά που αναδεικνύουμε την γυναικοκτονία, αλλά ο ομόφυλός τους που την διαπράττει.
(Μελουζίν)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK