ΕΝΑΣ ΚΟΜΗΤΗΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ

 

Δεν πρόλαβε να γίνει το μνημοσυνο για τον Νίκο Σαμπάνη, τον 18χρονο Ρομα που πυροβόλησαν οι αστυνομικοί ενώ ήταν άοπλος, νέο περιστατικό ρατσισμού προς τους Ρομα καταδεικνύει το μέγεθος της απανθρωπιάς στην Κοινωνία μας. Ενα Ρομά κοριτσάκι 8χρονο πριν λίγες μέρες σφηνώθηκε σε πόρτα εργοστασίου και εχθές ήρθε στο φως βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος, που δείχνει την μεταχείριση που είχε το εγκλωβισμένο στην πόρτα παιδί.

1) Έμεινε 3 ώρες αβοήθητο, σε κοινή θέα, έως ότου μετακινηθεί νεκρό πια για το νοσοκομείο.

2) Πέρασαν διάφοροι εργάτες του εργοστασίου δίπλα του και δεν το βοήθησε κανείς. Στο τέλος μάλιστα, πέρασαν ΟΛΟΙ οι εργάτες της βάρδιας με τα αυτοκίνητά τους, αποχωρώντας προφανώς με εντολή της διεύθυνσης,  χωρίς να σταματήσει κανείς.

3) Στο τέλος, για να διαπιστώσουν αν ήταν νεκρό ή ζωντανό το κορίτσι, δεν έσκυψαν πάνω του αλλά το έσπρωχαν με το πόδι. 

Όλο αυτό που περιγράφω, μοιάζει με ψέματα. Στις ταινίες με τους εγκληματίες κάνουν τέτοια, η μια εγκληματική ομάδα προς τα μέλη  της άλλης - οι κακούργοι δηλαδή. Στην Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έκαναν τέτοια οι δεσμοφύλακες, στους Εβραίους και τους Ρομά -οι ναζί δηλαδή. Εμείς στο περιστατικό αυτό τι άτομα αντιμετωπίζουμε, κακούργους ή ναζί;  

Μπορώ να περιγράψω πώς θα εμφανίζονταν αυτοί οι συγκεκριμένοι σε μια συζήτηση σε καφενείο: ως άνθρωποι που με χίλια διαφορετικά προσχήματα κάνουν δυσμενή διάκριση εναντίον των Ρομά. Μεταξύ τους βρίσκονται ορισμένοι χριστιανοί από αυτούς που πάνε στην εκκλησία, οι "αγαπάτε αλλήλους" -αλλά πόσο να τους αγαπάς όταν δεν κάνουν τίποτα για να προσαρμοστούν σε μια πολιτισμένη ζωή; Σίγουρα πολλοί ανήκουν σε αυτούς που διαμαρτύρονται στο σχολείο εάν κάποιο παιδί κλωτσήσει το δικό τους παιδί, όμως δεν θέλουν το παιδί τους να καθίσει δίπλα σε τσιγγανάκι, γιατί φοβούνται τις αρρώστιες που μπορεί να κολλήσει. Μετά  έχουμε εκείνους που λένε πως οι τσιγγάνοι ζουν εις βάρος των υπολοίπων, με επιδόματα του κράτους -κι είναι δίκαιο ο εργάτης να πληρώνει φόρους κι ΕΝΦΙΑ κλπ, αλλά ο τσιγγάνος να μην πληρώνει τίποτα και μόνο να εισπράττει επιδόματα; Μόλις ακουστεί αυτό, εμφανίζονται όσοι υπενθυμίζουν την τρομερή εγκληματικότητα των Ρομά -κι ο Σαμπάνης σε κλεμμένο αυτοκίνητο δεν βρισκόταν; ας πρόσεχε! Δεν θα λείψουν φυσικά όσοι θα ρίξουν την ευθύνη στην μάνα, γιατί τι σόι ανεύθυνη μάνα είχε αυτό το παιδί που έφτασε χωρίς επιτήρηση ως την πόρτα του εργοστασίου; Αυτό είναι το "κάνω παιδιά"; Τα γεννάω και τα παρατάω να μεγαλώσουν μόνα τους; 

Πώς τελειώνει αυτή η συζήτηση στο καφενείο; Με "κρίμα το κοριτσάκι, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα του". Όλοι μαζί νίπτουν τας χείρας τους από την ευθύνη για τον θάνατο της μικρής -η οποία θα ζούσε αν είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο. 

Το κοριτσάκι είναι νεκρό καταρχάς εξαιτίας της απληστίας του εργοστασιάρχη που δεν έκανε την απαραίτητη δαπάνη για πόρτα με δικλείδες ασφαλείας. Τι θα συνέβαινε σε όλους εμάς εάν κάθε φορά που πιανόταν το παπούτσι ή το μαντήλι μας στα σκαλιά του Μετρό, οι σκάλες δεν ακινητοποιούνταν αμέσως; Πόσα πόδια λιωμένα θα είχαμε; 

Και βέβαια είναι νεκρό διότι όλοι το σιχαίνονταν τόσο που δεν ήθελαν ούτε να το αγγίξουν. Αν ήταν εργάτης αυτός που πιάστηκε στην πόρτα, είναι σίγουρο ότι θα τον μετέφεραν στο νοσοκομείο τρέχοντας και στους ώμους.

Μπορούμε να γλυτώσουμε από αυτούς που "κάνουν δυσμενή διάκριση" εναντίον των Ρομά -και των ομοφυλόφιλων και των αριστερών και των Εβραίων και των γυναικών κλπ; Απο αυτούς που νίπτουν τας χείρας τους για όλα τα άσχημα που συμβαίνουν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού; Οχι, δεν μπορούμε, είναι αργά, είναι πολλοί και γίνονται διαρκώς περισσότεροι.  

Ενας κομήτης να πέσει, να γίνουμε στάχτη όλοι, να σωθεί η Γη τουλάχιστον. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK