Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

Σήμερα που είναι Παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, εμφανίστηκε αυτή η είδηση: η Φωτεινή Μπακογιώργου που εξαφανίστηκε πριν 40 μέρες, βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας και η σωρός της ταυτοποιήθηκε. 

Η Φωτεινή συγκεντρώνει στο πρόσωπο της, όλα τα είδη της βίας που οδηγούν τις γυναίκες στον θάνατο. 

1) Καταρχάς η ίδια η εμφάνισή της κραυγάζει για όσα της έχουν συμβεί. Η γυναίκα που βλέπετε είναι μόνο 23χρονών. 

2) Εγκατέλειψε το σπίτι της έγκυος 6 μηνών και πέθανε έγκυος 8 μηνών. Μπορούμε να φανταστούμε εύκολα πόσο άσχημα ζούσε, για να αποφασίσει να φύγει σε αυτήν την ευάλωτη κατάσταση από το σπίτι και να μείνει εν γνώση της άστεγη. 

3) Αυτή δεν ήταν η πρώτη της εγκυμοσύνη, έχει ήδη 3 παιδιά, το μεγαλύτερο 4 ετών, επομένως στα 18 της έμεινε έγκυος στο πρώτο παιδί.  Δεν πρόλαβε να ανοίξει τα μάτια της στον κόσμο, κλήθηκε να γίνει μάνα -και κάθε χρόνο να ξαναπαίζει τον ίδιο ρόλο από την αρχή.

4) Εθεάθη να επαιτεί στους δρόμους. Φυσικά, πώς αλλιώς θα γινόταν; Ποιός περιμένει μια έγκυο, πιθανότατα νοικοκυρά, δηλαδή ανειδίκευτη στα πάντα, να της δώσει δουλειά; Μάλλον κανείς. Η επαιτεία κι η οικονομική βία είναι μονόδρομος για τις μόνες γυναίκες που δεν ειδικεύτηκαν σε καμία εργασία πριν παντρευτούν. 

5) Αφού η επαιτεία είναι μονόδρομος, τότε γιατί έφυγε από την στέγη που είχε πάνω από το κεφάλι της; Οι γείτονες είπαν ότι ήταν θύμα σοβαρής κακοποίησης, τόσο αυτή όσο και τα παιδιά της. Εμφανιζόταν πολλές φορές ξυλοκοπημένη, με μελανιές πάνω της. Υποθέτουμε λοιπόν ότι δεν άντεξε άλλο ή ότι αισθανόταν πως η μέρα που θα την βρει ο θάνατος από την κακοποίηση, ήταν κοντά. Μια που όποιος την κακοποιούσε ήταν αρκετά κτηνώδης ώστε να χτυπάει και τα μωρά παιδιά της, σίγουρα δεν θα δίσταζε μια μέρα να το τραβήξει ως το τέλος πάνω στο σώμα της Φωτεινής. 

Εξαιτίας όλων αυτών η Φωτεινή πέθανε. Άλλη μια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν ενηλικιωθεί, που δεν είχε εργασία ώστε να είναι οικονομικά ανεξάρτητη, που ήταν μονίμως απασχολημένη με εγκυμοσύνη-μητρότητα, που έγινε ενοχλητική και βάρος για τους άλλους, και τελικά κατέληξε σάκος του μποξ για έναν ή πιο πολλούς κακοποιητές οικείους της. 

Η Φωτεινή είναι νεκρή. Δεν την σκότωσε κανείς με τα χέρια του, πέθανε μόνη της, στον δρόμο. Κανείς δεν θα κατηγορηθεί για τον θάνατό της. Όλοι είναι αθώοι κι η Φωτεινή μόνο έκανε "τις λάθος επιλογές" που λένε κάποιοι. Εγώ βλέπω πως έκανε τις καθαγιασμένες επιλογές κατά την Πατριαρχία, γάμος σε νεαρή γόνιμη ηλικία (μην χαθεί κανένα ωάριο αγονιμοποίητο) κι από εκεί και πέρα αφοσίωση στον ρόλο της νοικοκυράς μάνας. Για ποιό λόγο λοιπόν η Φωτεινή είναι νεκρή; Για ποιό λόγο έχει δεχθεί όσα είδη βίας υπάρχουν στην Γη, με αποκορύφωμα των θάνατό της στα 23; 

Πού είναι όσοι λένε ότι η ζωή των γυναικών που δεν κατευθύνονται στην επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά στον γάμο, είναι ένας περίπατος σε πράσινα λιβάδια, όπου "απλώς φτιάχνουν κι ένα φαγάκι την μέρα"; Θα καταλάβουν ποτέ ότι ο άντρας προστάτης κι η γυναίκα προστατευόμενη, είναι η συνταγή της αποτυχίας;

Που είναι οι προστάτες της ζωής του εμβρύου, αυτοί που αγανακτούν με τις "δολοφονίες εμβρύων" (εκτρώσεις); Θα κάνουν πορείες διαμαρτυρίας για τον μαρτυρικό θάνατο του εμβρύου που πέθανε από κρύο στον δρόμο ταυτοχρόνως με την μάνα του; Άραγε ο θάνατος του εμβρύου λογίζεται ως δολοφονία μόνο όταν είναι έκτρωση, δηλαδή επιλογή της γυναίκας, ή και όταν είναι αναπόφευκτος εξαιτίας των συνθηκών της ζωής της μάνας; 

Υπάρχει κανείς που νοιάζεται για την βία κατά των γυναικών; Υπάρχει κανείς που αντιλαμβάνεται αυτήν την τεράστια γραμμή γυναικών που έζησαν με πρόσωπα γεμάτα χαστούκια και μπουνιές ως που πέθαναν; Υπάρχει κανείς που καταλαβαίνει ότι σχεδόν όλες έκλαιγαν άφωνα και πέθαναν αθόρυβα, όπως η Φωτεινή;  

(Μελουζίν)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK