Θεός σ'χωρέσ' τον ΑΛΛΑ...

 

Σημερινή είδηση, η αναφορά του Άρη Πορτοσάλτε στον διανομέα της WOLT ο οποίος σκοτώθηκε στην Θεσσαλονίκη σε τροχαίο, με τα λόγια:"Θεός σ'χωρέσ' τον ΑΛΛΑ κι αυτός οδηγεί μοτοσυκλέτα". 

 
Εδώ έχουμε για χιλιοστή φορά περίπτωση των ΜΜΕ όπου στο θύμα της υπόθεσης αποδίδεται το φταίξιμο για το πάθημα του. Η φράση victim blaming (=κατηγορώ το θύμα) που επινοήθηκε από τον φεμινισμό για τις βιασθείσες οι οποίες έως και σήμερα κατηγορούνται για τον βιασμό τους, νομίζω πως έχει κι εδώ εφαρμογή. 

Γνωρίζουμε μετά βεβαιότητος ότι ο νεκρός διανομέας, δεν φταίει σε τίποτα για τον θάνατό του: πέρασε οδηγώντας το παπί του με πράσινο, ενώ ο οδηγός πολυτελούς αυτοκινήτου που έτρεχε ιλιγγιωδώς και είχε ήδη παραβιάσει δυό κόκκινα φανάρια, παραβίασε ένα ακόμα και παρέσυρε τον διανομέα - εγκαταλείποντάς τον στην συνέχεια. Γνωρίζουμε πως δεν φταίει ο διανομέας διότι οι νομοθέτες δεν άφησαν το φταίξιμο για τα τροχαία στην κρίση του ενός και του άλλου, έφτιαξαν νομοθεσία που ορίζει τι μπορούν να κάνουν οι οδηγοί και τι όχι, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Γι αυτό τα τροχαία δεν επιδέχονται "προσωπικής άποψης" και "γνώμης", τα κριτήρια που κρίνουν τον φταίχτη είναι αντικειμενικά και προκαθορισμένα από τον ΚΟΚ. Επομένως τι παρακινεί τον Πορτοσάλτε να κάνει αυτήν την δήλωση ; Από πού βγαίνει το ΑΛΛΑ που λέει;  
 
Θα μπορούσε να λέει το ΑΛΛΑ επειδή ως γνήσιος φιλελεύθερος πιστεύει απόλυτα στην ατομική ευθύνη. Αν έχετε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια υποχωρεί η έννοια της κρατικής πρόνοιας μαζί με την αίσθηση νομιμότητας και καλούμαστε όλοι να αισθανθούμε προσωπικώς υπεύθυνοι για τις δυστυχίες που πέφτουν πάνω μας α) από την πλημμελή κυβερνητική διακυβέρνηση, β) από τον τρόπο που δρα η Κοινωνία. Υπεύθυνοι διότι δεν προνοήσαμε το κάτι παραπάνω. Είναι λοιπόν ατομική μας ευθύνη ότι πεθαίνουμε από κορονοϊό, ότι το χωριό μας παίρνει φωτιά, η συνοικία μας πλημμυρίζει, οι γυναίκες βιάζονται ή δολοφονούνται και οι άνεργοι, είναι άνεργοι. Εάν είχαμε κάνει κάτι ακόμα, π.χ. εάν είχαμε ασφαλίσει το σπίτι, ναι μεν θα καιγόταν αλλά δεν θα μας επηρέαζε γιατί με τα χρήματα της ασφάλειας θα αγοράζαμε άλλο, καλύτερο. Εάν είχαμε προσέξει καλύτερα τον σύζυγο από την εποχή που ήταν δεσμός, θα είχαμε διαπιστώσει ότι είναι κτητικός και παλιάνθρωπος και θα τον είχαμε απορρίψει. Αν είχαμε ψάξει πραγματικά, θα είχαμε βρει δουλειά. 
Οι  φιλελεύθεροι άνθρωποι πραγματικά πιστεύουν ότι πρέπει να στηριζόμαστε στον εαυτό μας και να προνοούμε. Βέβαια, συνήθως είναι ήδη αρκετά προνομιούχοι από κούνια και δεν αντιλαμβάνονται πως δεν γίνεται να προνοείς, εάν δεν έχεις ήδη γεννηθεί με προνόμιο. Οταν προσπαθείς ίσα-ίσα να βγάλεις πέρα την κάθε μέρα, δεν έχεις περιθώρια για πρόνοια σε βάθος χρόνου -π.χ. όταν γεννηθείς σε παράγκα. Η, εδώ, στο τροχαίο, δεν έχει νόημα να κοιτάξεις δεξιά κι αριστερά όταν έχεις πράσινο, καταρχάς διότι αν όλοι αμφιβάλλαμε για το πράσινο και κινούμασταν σαν να ήταν πορτοκαλί, δεν θα φτάναμε ποτέ πουθενά, αλλά κι επειδή ακόμα κι αν κοιτάξεις, το πολυτελές αυτοκίνητο που είναι ικανό να πιάσει τα 100 χιλιόμετρα σε 4,6 δευτερόλεπτα κι έχει τελική 250χλμ/ώρα, φυσικά δεν θα το δεις να έρχεται. 

Ενδέχεται επίσης να λέει το ΑΛΛΑ για άλλο λόγο, πολύ πιο ταπεινό: προσωπικώς αντιπαθεί τους διανομείς, γιατί τον έχουν δυσκολέψει στην οδήγησή του, γιατί αργούν να του φέρουν την πίτσα, γιατί το παράκαναν και με τις απεργίες τελευταία κι ενοχλούν τους μεγαλοεργοδότες τους,  κλπ. Είναι δυνατόν η προσωπική εμπλοκή με ένα ζήτημα να θολώσει την κρίση του δημοσιογράφου και να τον κάνει να πει τόσο μεροληπτικά λόγια; 
Ενός δημοσιογράφου, όχι, τουλάχιστον όχι ατιμώρητα από την ΕΣΗΕΑ. Οι δημοσιογράφοι αναγκάζονται να πληροφορούν σχετικώς αντικειμενικά, χωρίς να τοποθετούνται με βάση τις προσωπικές τους συμπάθειες κι αντιπάθειες, εξαιτίας του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Ο Άρης Πορτοσάλτε όμως δεν είναι πια δημοσιογράφος, πρόσφατα διαγράφηκε ισόβια από την ΕΣΗΕΑ για λόγους δεοντολογίας. Αυτήν την στιγμή είναι φυσικό πρόσωπο που φλυαρεί για να γεμίσει τον κενό χρόνο στα πάνελ.
 
Γι αυτό κι εγώ διορθώνω τον τίτλο της είδησης, μεταγράφοντάς τον όπως θα έπρεπε να είναι: "απίστευτες δηλώσεις του πρώην δημοσιογράφου Πορτοσάλτε...".
Ας μην έλεγε ΑΛΛΑ, να μην λέω.
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK