Η ΑΜΦΙΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ

 

Επίσημα αμφισεξουαλικός λέγεται αυτός που έλκεται ερωτικά από άντρες και γυναίκες εξίσου. Ανεπίσημα, δηλαδή για τον πολύ κόσμο, αμφισεξουαλικος λέγεται αυτός που κάνει σεξ με οποιονδήποτε.
Οι αμφισεξουαλικοί γνωρίζουν την πικρή αλήθεια κι ελπίζουν πως κάποτε θα γίνουν κατανοητοι και θα αποτιναξουν από πάνω τους την ρετσινιά του ερωτικού προσανατολισμού των ελαφρών ηθών. Ετσι, καλωσορίζουν κάθε δημόσια δήλωση αμφισεξουαλικότητας διάσημων προσώπων, η οποία τους προσθέτει "ορατότητα ".
Ακριβώς εκεί παρουσιάζεται το πρόβλημα. Η ορατότητα έχει διαβάθμιση, ξεκινάει από το φωτεινό λευκό και φτάνει ως το γκρίζο χακί της λάσπης. Μπορεί να είναι θετική, ουδέτερη ή αρνητική.
Θετικη ορατότητα πετυχαίνουμε όταν ένα πρόσωπο αναγνωρισμενου κύρους, Π.χ. μια πρόεδρος του Αρείου Πάγου δηλώσει σε συνέντευξη πως στην ζωή της είχε μακροχρόνιους δεσμούς με άντρες αλλά και με γυναίκες.
Ακόμα καλύτερα, θετική ορατότητα μπορούμε να πετύχουμε εάν σε ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι, ας πούμε το Πάσχα, ο θείος Νίκος 80 χρονών σηκωθεί και πει σε όλο το σόι ότι ερωτεύτηκε άντρες και γυναίκες εξίσου.
Αυτές οι δύο δηλώσεις είναι πράξεις θάρρος γιατί έχουν αντίκτυπο στους δηλώσαντες, κι είναι θετικές διότι αναγκαζομαστε να σωπάσουμε και ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ τι ακούσαμε.
Μετά υπάρχει η ουδέτερη ορατότητα που δεν προσφέρει τίποτα στην απενοχοποιηση της αμφισεξουαλικότητας, οι δηλώσεις των καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες ζουν σε ένα ειδικό περιφραγμενο περιβάλλον που στα ερωτικά ζητήματα είναι πολύ ελεύθερο. Οι μειονοτικες σεξουαλικοτητες μεταξύ τους συναντώνται σε μεγαλύτερα ποσοστά από ο,τι στον γενικό πληθυσμό, γι αυτό συμπεραινουμε ότι δεν έχει ιδιαίτερο τίμημα να δηλώσεις οτιδήποτε, γι αυτό ακριβώς η δήλωση τους δεν έχει ούτε καμία ιδιαίτερη αξία.
Τέλος φτάνουμε στην αρνητική ορατότητα που παρουσιάζεται όταν άτομα γνωστά αλλά χωρίς έργο, Π.χ. όταν μια influencer του Instagram πει "έχω πάει με άντρες και γυναίκες ". Αυτά τα λόγια εάν τα έλεγε κάποια θα ήταν ΕΠΙΖΗΜΙΑ για τους αμφισεξουαλικούς, διότι εστιάζουν στην σεξουαλική επαφή μόνο, όχι στην πλήρη ερωτική έλξη κι επομένως ενισχύουν το πορνογραφικό στερεότυπο που έχει ο μέσος άνθρωπος για την αμφισεξουαλικότητα.
Άραγε, για ποιο λόγο μια influencer θα μπορούσε να το πει αυτό και σε ποιους απευθύνεται; Λογικά θα το έλεγε για τους ίδιους λόγους που κάνει οτιδήποτε, για να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της. Απευθύνεται ασφαλώς όχι στους αμφισεξουαλικους ως φίλη και συνοδοιπόρος, αλλά στους θαυμαστές της -στους άντρες κυρίως που την ακολουθούν στο Instagram. Με τα λόγια της τούς φέρνει στον νου την πολύ συνηθισμενη φαντασίωση, που είναι η αγαπημένη φαντασίωση πολλών ανδρών: ένα κρεβάτι, ο θαυμαστής, η influencer, κι άλλη μια γυναίκα, κι αυτές οι δύο να ερωτοτροπουν μεταξύ τους...Bingo!
Η ορατότητα των μειονοτικών ερωτικών προσανατολισμών είναι καλή ιδέα, αρκεί να μην συνδέεται με πορνοδηλώσεις. Τότε είναι μόνο επιζημια: οι μειονοτικοί ερωτικοί προσανατολισμοι είναι ήδη συνδεδεμένοι με πορνογραφικά στερεότυπα στο μυαλό της πλειονότητας και πρέπει να αποσυνδεθουν από αυτά.
(Μελουζίν)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK