Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ LIN QIU YUN

Τον περασμένο Οκτώβριο εξαφανίστηκε από το Μεταξουργείο μια 38χρονη γυναίκα, η μετανάστρια Lin Qiu Yun από την Κίνα. Το πτώμα της ανακαλύφθηκε τυχαία δυό μήνες αργότερα από κυνηγούς στην ύπαιθρο στα Βίλια Αττικής, γυμνό και με ίχνη βασανισμού, κρυμμένο μέσα σε μια βαλίτσα. Εχθές 1/04/2021 ολοκληρώθηκε η τοξικολογική εξέταση, που αναφέρθηκε εκτενώς στις ειδήσεις των ενημερωτικών σάιτ. Η περιγραφή του γεγονότος από τους δημοσιογράφους είναι τουλάχιστον τραγική. Εάν οι συνηθισμένες γυναικοκτονίες είναι ένας άμεσος τρόπος να διαπιστώσουμε τον μισογυνισμό της κοινωνίας, η περίπτωση της δολοφονημένης Lin Qiu Yun που είναι ταυτόχρονα γυναίκα, μετανάστρια και από άλλη φυλή, πολλαπλασιάζει τον μισογυνισμό στην νιοστή.

Από το άρθρο που παρατίθεται στην δική μας ανάρτηση, μαθαίνουμε ευθύς αμέσως ότι στο σώμα της Lin Qiu Yun δεν βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες κι ότι ήταν γυμνή.  Ο αρθρογράφος αναφέρει πως το έγκλημα δείχνει "καθαρά" σεξουαλικό, βάζοντας το "καθαρά" σε εισαγωγικά και ομοίως σε εισαγωγικά βάζει το "δείχνει πως βασανίστηκε" λες και δεν πιστεύει πραγματικά ότι βασανίστηκε. Γιατί το κάνει αυτό; Το κάνει επειδή η Lin Qiu Yun είναι κινέζα, οπότε πάνω της ενσαρκώνονται όλα τα στερεότυπα που ξεπηδάνε  από αστυνομικές ταινίες για το οργανωμένο έγκλημα της Κίνας και τις Τριάδες. Ο συντάκτης σπιλώνει αβίαστα το πρόσωπό της νεκρής, εικάζοντας από το πουθενά ότι η Lin Qiu Yun πιθανόν δολοφονήθηκε και βιάστηκε εκδικητικά από έναν ή κι από πολλούς, ως τιμωρία για την εμπλοκή της σε 1) παράνομη διακίνηση μεταναστών, 2)παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων, 3) τζόγο. 

Το άρθρο με τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την προκατάληψή του αντανακλά την αντίληψη της Κοινής γνώμης για τους κινέζους (παρα το ότι όλοι μας το μόνο που έχουμε δει στην χώρα μας από αυτούς είναι πως πρόκειται για πολύ σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους) και πιθανότατα μας δείχνει  ότι η εξιχνίαση αυτού του εγκλήματος θα είναι ανεπιτυχής ασφαλώς. Απαριθμούνται οι δικαιολογίες που θα χρησιμοποιηθούν από τις Αρχές, εάν ποτέ κανείς ρωτήσει γιατί δεν βρέθηκε ο δολοφόνος της  Lin Qiu Yun: απλούστατα οι αστυνομικοί δεν είχαν στοιχεία, γιατί το θύμα ήταν μια εσωστρεφής γυναίκα, που αποκάλυπτε λίγα για την προσωπική κι επαγγελματική της ζωή, ενώ στο τηλέφωνο μιλούσε με ένα μόνο άτομο, το ίδιο,  κι έσβηνε τα μηνύματα που της έστελνε. Αυτά θα πουν οι αρχές εκτός βέβαια κι αν βρεθεί 2η, 3η, 4η, 8η νεκρή Κινέζα, όπως βρέθηκαν 8 νεκρές Φιλιππινέζες στην περίπτωση του υπολοχαγού Νίκου Μεταξά στην Κύπρο. Αυτό ίσως κάνει την διαφορά.

Πόση είναι η αξία της ζωής μιας γυναίκας; Χαμηλή. Μιας μετανάστριας γυναίκας; Χαμηλότερη. Μιας μετανάστριας κι άλλης φυλής γυναίκας; Χαμηλότατη. Οπότε ναι, αν μαζευτούν πολλές χαμηλότατες αξίες, όλες μαζί ίσως παρακινήσουν τις αρχές να επικεντρωθούν όχι στην ασημαντότητα των θυμάτων αλλά στην εγκληματικότητα του δράστη.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να γράφουμε κείμενα, λέγοντας όσο πιο πολλές φορές μπορούμε το όνομα της νεκρής, γιατί δεν πρόκειται να το ξαναπεί κανείς και μάλλον κανείς ποτέ δεν θα το ξαναγράψει. 

(άρθρο  εδώ )



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK