Τι ψήφισε ο Κυμπουρόπουλος;

Οι αναρτήσεις σχετικά με το αν ψήφισε ή δεν ψήφισε ο Κυμπουρόπουλος κατά του δικαιώματος των γυναικών στην έκτρωση, είναι ελλειμματικές και προφανώς οι συντάκτες δεν διάβασαν καθόλου τι ψήφισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ευτυχώς που το Μώβ σε σύνδεσμο έβαλε την πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μαζί με όλες τις τροπολογίες σε pdf, και βγήκε μια κάποια άκρη. 

Καταρχάς όλο το ψήφισμα είναι πολύ θετικό για τα παιδιά της Ευρώπης και ειδικώς Ρομά και πολύ ειδικότερα τα κορίτσια. Το σύνολο είναι σε θετικότατη κατεύθυνση και προβλέπει προστασία για οποιοδήποτε παιδί αναπνέει στην Ευρώπη. Αν κατάλαβα καλά για ποιό πράγμα μιλάμε, η πρόταση ήταν στην 2η παράγραφο αυτή:

2. τονίζει ότι το παιδί είναι πρωτίστως παιδί, ανεξάρτητα από την εθνοτική καταγωγή, το φύλο, την ιθαγένεια, το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, την ικανότητα του, το καθεστώς διαμονής του ή το καθεστώς του ως μετανάστη, και ότι το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις πολιτικές, τις διαδικασίες και τις δράσεις της ΕΕ που αφορούν τα παιδιά·

...κι η τροπολογία που ψήφισε ο Κυμπουρόπουλος, αλλά όχι η πλειοψηφία, ήταν η εξής προσθήκη:

2α.       υπενθυμίζει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το εγγενές δικαίωμα στη ζωή και ότι η ανθρώπινη ζωή πρέπει πάντοτε να προστατεύεται, αρχής γενομένης από τη στιγμή της σύλληψης. 

Η σκέψη ότι η παράγραφος 2α σημαίνει πως απαγορεύεται η έκτρωση, δεν ξέρω από πού προκύπτει, αφού η παράγραφος μπορεί κάλλιστα να μεταφραστεί στην πράξη  στην προστασία του εμβρύου με υλικούς όρους, π.χ. στην οικονομική βοήθεια προς την οικονομικώς αδύναμη έγκυο. Το δικαίωμα στην έκτρωση για όσες το επιθυμούν, μπορεί να συνυπάρξει με το δικαίωμα στην ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης για όσες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα μόνες τους  -που είναι πολλές και θα ήταν πολύ ωραία να έβρισκαν στήριξη μέσω της Πολιτείας. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν τέτοιες εντυπωσιακές ειδήσεις από βουλευτές ενός κόμματος προς βουλευτές άλλου, ούτε κι η πρώτη φορά που παίρνει φωτιά του Twitter και το φβ από σχόλια σε γραμμή πυρ ομαδόν, με βάση έναν πιασιάρικο τίτλο ειδήσεων. 

Η γνώμη μου είναι ότι αυτό που ενοχλεί στην περίπτωση που εξετάζουμε είναι όχι η τροπολογία που θα μπορούσε κάποτε να σημαίνει απαγόρευση των εκτρώσεων (π.χ αν την Πρωθυπουργία είχε ένα ακροδεξιό κόμμα), αλλά η περαιτέρω δήλωσή του Κυμπουρόπουλου "η ζωή πρέπει να προστατεύεται από την στιγμή της σύλληψης". Ζωή από την στιγμή της σύλληψης; Δηλαδή από δυο εβδομάδων έγκυος, από τριών εβδομάδων έγκυος;  Το έμβρυο είναι ζωή; 

Σε ό,τι με αφορά, αυτά είναι υπαρξιακά και μεταφυσικά ζητήματα, ο καθένας μας είναι ελεύθερος να σκεφτεί μόνος του και να αποφασίσει ή να μην σκεφτεί καθόλου - και πάντως να πορευτεί όπως νομίζει. Το θέμα είναι να καταλαβαίνουμε ότι όλων των ειδών οι αποφάσεις έχουν τίμημα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK