ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ


Διαβάζω "αποκλειστικές φωτογραφίες της γατούλας που υιοθέτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Καλυψώ, η φωτογενής σταρ του Προεδρικού Μεγάρου" και βλέπω φωτό της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την ασπρόμαυρη γάτα πάνω στο γραφείο της. Τι ωραία! Είμαστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Αυτή η φωτογραφία και το άρθρο που την συνοδεύει εδώ και σε όλα τα  ειδησεογραφικά σάιτ της χώρας, δεν έπρεπε ποτέ να είχε γραφεί. Είναι μεγάλος ξεπεσμός για την δημοσιογραφία να γράφονται  άρθρα που θα μπορούσαν να μπουν σε μεσημερινή εκπομπή κουτσομπολιού. Αυτό ονομάζεται λειτούργημα του δημοσιογράφου;
Το συγκεκριμένο άρθρο απλούστατα είναι μέρος της προπαγάνδας και των δημοσίων σχέσεων και βοηθάει στο χτίσιμο του επικοινωνιακού προφίλ (όπως το ονομάζουν μερικοί) των πολιτικών, αυτού που προσπαθεί να στρέψει το μυαλό μας στην "ανθρώπινη πλευρά" των προσώπων. Το επικοινωνιακό προφίλ στοχεύει στο να προσθέσει προσθέσει δημοφιλία κι αποδοχή στους πολιτικούς μέσω μικρών και στημένων περιστατικών, που αυτούς τους δείχνει ως "απλούς καθημερινούς ανθρώπους", ενώ σε εμάς δημιουργεί φιλική προδιάθεση απέναντί τους, μέσω της ταύτισής μας με ορισμένα χαρακτηριστικά τους. Παραδείγματος χάριν:

Τι είναι η Σακελλαροπούλου; Είναι φιλόζωη όπως 9.000.000 από τα 10.000.000 Έλληνες της χώρας, έχει γάτα. Πολύ κοινό βέβαια και πιασιάρικο, θα μπορούσε να έχει μιά σαύρα για κατοικίδιο, αλλά και πάλι...
Τι είναι η Σακελλαροπούλου; Είναι φιλάνθρωπη, μοιράζει φαγητό στους άστεγους στην κουζίνα "ο άλλος άνθρωπος". Φυσικά το φαγητό δεν το έφτιαξε η ίδια, ούτε το πλήρωσε κι ήταν επίσης οι κάμερες εκεί... ωστόσο, έπιασε την κουτάλα και μοίρασε φασολάδα, δεν το λες και λίγο ότι ανέπνευσε τον ίδιο αέρα με τους άστεγους!
Τι είναι η Σακελλαροπούλου; Καλή κόρη, ορίστε στην φωτό με την ηλικιωμένη μάνα της, ακριβώς την μέρα της Μητέρας. Ναι, το ξέρω ότι κι αυτή γεννήθηκε από κάποια, δεν φύτρωσε, αλλά θα μπορούσε να μην δει την μάνα της την μέρα της Μητέρας, όπως... δεν ξέρω ποιός . 

Το ζήτημα είναι πως μας είναι αδιάφορο αν οι πολιτικοί έχουν "ανθρώπινη πλευρά", διότι μας ενδιαφέρει μόνο η πολιτική τους σκέψη κι η πολιτική τους δράση. Γι αυτό τους κρίνουμε και για τίποτα άλλο. Γι αυτό μπήκαν στην θέση που βρίσκονται και γι αυτό ψηφίστηκαν από εμάς (εκείνοι οι λίγοι της κάθε κυβέρνησης που ψηφίστηκαν κι όχι "τοποθετήθηκαν"). Γι αυτό θα πρέπει να λογοδοτούν με βάση τα πεπραγμένα τους στην πολιτική, χωρίς ελαφρυντικά στην σκέψη μας λόγω κατασκευής του πλαστού καλού χαρακτήρος τους μέσω επικοινωνιακών τρύκ. 

Επιπλέον, η Σακελλαροπούλου κι όλοι οι άλλοι, ακόμα κι αν έχουν κάποιες αμυδρές ομοιότητες με εμάς (π.χ. αν έχουν γάτα), ζουν σε ένα κόσμο εξαιρετικού προνομίου, με τον οποίο η οποιαδήποτε ταύτιση είναι παραπλανητική κι επικίνδυνη. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΔΕΝ υιοθέτησε γάτα, ΔΕΝ θα την πάει στον κτηνίατρο, ΔΕΝ θα της αγοράσει τροφή από το εισόδημά της,  ΔΕΝ θα της βάλει την τροφή στο πιατάκι κι ΟΥΤΕ θα την θάψει σκάβοντας τον λάκκο με τα χέρια της στο βουνό όταν η γάτα πεθάνει -όπως εμείς οι κοινοί θνητοί. Η Σακελλαροπούλου απλώς έδωσε εντολή στον μάγειρα του Προεδρικού Μεγάρου να φτιάχνει φαγητό και στην γάτα, από τις δωρεάν προμήθειες που έχει στην διάθεσή της -εντελώς διαφορετικό πράγμα από αυτό που κάνουμε όσοι έχουμε γάτες.

Οι δημοσιογράφοι κι οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ πρέπει να καταλάβουν ότι για εμάς τους ψηφοφόρους της χώρας, δεν παίζει κανένα ρόλο η "ανθρώπινη πλευρά" των πολιτικών. Το μυαλό μας παραμένει συγκεντρωμένο στην πολιτική δράση τους και πουθενά αλλού. Είμαστε πολίτες, όχι σαχλοκούδουνα. Κατανοητό;

(Melusine)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK