ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΎ (ΜΑΙΡΗ ΚΑΣΑΤ, 1893)


Η Μαίρη Κάσατ είναι αμερικανίδα ζωγράφος που ζωγράφησε τον πίνακα "Το μπάνιο του παιδιού" ή και απλώς "Το μπάνιο" του 1893. 
Η ίδια ανήκει στο ρεύμα του εμπρεσιονισμού κι ήταν η πρώτη που αγόρασε εμπρεσιονιστικό έργο στην Αμερική, έναν πίνακα με παστέλ του Εντγκάρ Ντεγκά το 1875. Δύο χρόνια αργότερα παρουσίασε στο κοινό τα δικά της έργα, που περιείχαν όλες τις αρχές του συγκεκριμένου ρεύματος τέχνης. 

"Το μπάνιο" απεικονίζει μια καθημερινή σκηνή της ζωής της μητέρας και του παιδιού, η οποία δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο αλλά ακτινοβολεί μητρική τρυφερότητα και φροντίδα. Η γυναίκα καθισμένη σε ένα χαμηλό ταμπουρέ, έχει το παιδί πάνω στους μηρούς της, το κρατάει σταθερά από τους γοφούς με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο του πλένει προσεκτικά τα πόδια με νερό μέσα στην πορσελάνινη λεκάνη. Το παιδί, μπορεί να είναι αγόρι ή κορίτσι, το σώμα του είναι ακόμα ασχημάτιστο και το χτένισμά του ήταν τότε κοινό για τα δυό φύλα στην παιδική ηλικία. Η στάση του δείχνει την οικειότητα και την εμπιστοσύνη του προς την μητέρα, αφού κι αυτό υποστηρίζεται με το αριστερό του χέρι πιασμένο στο γόνατό της. 

Ο πίνακας αγοράστηκε το 1910 από το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου και βρίσκεται ακόμα εκεί.

(Melusine)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK