Τι λέμε "κουλτούρα" βιασμού;

 


Ορίστε μια ανάρτηση για σεξουαλική παρενόχληση από άντρα. Ο νεαρός ισχυρίζεται ότι παρενοχλήθηκε από γυναίκα φίλη του και μάλιστα από φεμινίστρια. Λέει τα εξής:

"Έχω/βιώσει σεξουαλική παρενόχληση, έχω κι εγώ τραύμα. Ήταν απότομο, μιλούσα με την παρέα μου κι ένιωσα χέρι να με θωπεύει. ΄Είπα ιδέα μου θα είναι. Όμως το χέρι δεν ένιωθε από πάνω μου. Άρχισα να νιώθω πάρα πολύ άσχημα για τον εαυτό μου. Σε ελάχιστα άτομα το έχω πει. Πολλοί γέλασαν, πολλοί με κορόιδευαν, μου έλεγαν γιατί δεν έκαναν κάτι...Μέχρι εδώ όμως! Είμαι άντρας κι έχω δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση. Μην γελάτε επειδή είμαι άντρας δεν το αντέχω αυτό... εσύ που μου το έκανες και μιλούσες για φεμινισμούς, δύναμη των γυναικών, πατριαρχία ισότητα κλπ, είσαι η ίδια κοπέλα που στιγμάτισε την ψυχολογία μου".

Αυτή η ανάρτηση αντιμετωπίστηκε από τους αναγνώστες με Χαχα. Τα χαχα μπήκαν καταρχάς για την υπερβολή του γράφοντα που ισχυρίζεται πως ένα ανεπιθύμητο χάδι από γυναίκα κατέληξε να του "προκαλέσει τραύμα". Ναι, ωραία θα ήταν να μην συνέβαινε καθόλου, όμως το τραύμα δημιουργείται ή από το σοβαρό περιστατικό ή από μικρότερο περιστατικό που επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Δευτερευόντως τα Χαχα  μπήκαν διότι όλη η ανάρτηση θεωρήθηκε  ψευδής, απλούστατα επειδή γνωρίζουμε ότι γενικώς οι γυναίκες δεν προβαίνουν σε παρενόχληση. Τρίτον, τα χαχά μπήκαν διότι υποφαίνεται ότι ο αναρτήσας ήθελε δόλια να αφηγηθεί περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης άντρα από γυναίκα,  για να αντισταθμίσει τον γενικότερη κατακραυγή των τελευταίων ημερών προς την κουλτούρα του βιασμού (και τους άντρες που είναι οι δράστες της.)

Ο άντρας της ανάρτησης πολύ σωστά πήρε τα Χαχα . Προσπαθεί να μας πει ότι η παρενόχλησή του (έστω ότι είναι πραγματικό περιστατικό) είναι μια αθέατη πλευρά της κουλτούρας του βιασμού, που επιτέλους πρέπει κάποτε να αναδείξουμε. Τι είναι όμως η κουλτούρα του βιασμού;

Η κουλτούρα βιασμού είναι ένα σύνολο αντιλήψεων μέσα στην κοινωνία που αποδέχονται και προωθούν την σεξουαλική επιθετικότητα και βία. 

Μια συμπεριφορά για να εμπίπτει στην κουλτούρα του βιασμού πρέπει 1) να είναι ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ, δηλαδή να επαναλαμβάνεται συχνά και 2) να είναι ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ, δηλαδή να την γεννάει η ίδια η κοινωνία. Αυτό που γεννάει η δική μας κοινωνία είναι η κουλτούρα βιασμού με δράστες τους άντρες. Όλα τα άλλα δεν είναι ούτε συχνά επαναλαμβανόμενα, ούτε έμμεσα αποδεκτά από την Κοινωνία, επομένως αφού είναι σπάνια και κοινωνικά καταδικαστέα δεν αξίζει το κόπο να τα βάλουμε σε δημόσιο διάλογο. 

Είναι σαφές τι σημαίνει συστηματικό, αλλά τι σημαίνει ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ; Συστημικό σημαίνει ότι το κοινωνικό σύστημα μεσα στο οποίο ζούμε, υποθάλπει την αντρική σεξουαλική επιθετικότητα, ουσιαστικά την θεωρεί αναμενόμενη και συνυφασμένη με την φύση για τον άνδρα, γι αυτό τον λόγο παραβλέπει τις πράξεις σεξουαλικής βίας. Πώς το κάνει αυτό; Το κάνει ως εξής:

1) έχει διαφορετική αντίληψη για την σεξουαλική ορμή σε άντρες και γυναίκες (οι άντρες είναι θερμοί, πεινάνε σεξουαλικά και τυφλώνονται από την πείνα, οι γυναίκες όχι)

2) έχει διαφορετική αντίληψη για την αναμενόμενη εξωτερίκευση της σεξουαλικότητας (οι άντρες επιτίθενται, προτείνουν, βουτάνε, οι γυναίκες αποδέχονται, γοητεύονται, υποκύπτουν).

3) Κυκλοφορεί φήμες και τσιτάτα που διδάσκουν τον κόσμο ότι οι γυναίκες όταν λένε "οχι" εννοούν "ναι" 

4)βγάζει μοντέρνα ονόματα σε βίαια  σεξουαλικά κέφια που γενικώς έχουν άντρες κυρίαρχους και γυναίκες υποτελείς, και φιμώνει κάθε κριτική λέγοντας "ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στο κρεβάτι του"

5) βλέπει δόλο ή τουλάχιστον υπερβολή πίσω από τις καταγγελίες γυναικών για παραβατική αντρική συμπεριφορά.

6) θεωρεί αυτονόητη την σεξουαλική ικανοποίηση των ανδρών από τις γυναίκες μέσα σε σχέση, γι αυτό δεν βλέπει βιασμό σε δεσμούς ή γάμους.

7) γεμίζει το σύμπαν με σεξουαλικοποιημένες εικόνες γυναικών (τρώνε μια κουταλιά γιαούρτι στην διαφήμιση και βογγάνε σαν νά έχουν οργασμό)

8) εκπαιδεύει τους ανθρώπους και ειδικώς τους ανήλικους στα σεξουαλικά ζητήματα, στο τι είναι βία και τι όχι, μέσω του πορνό -το βασίλειο της αντρικής βίας

9) Αντί για "γυναίκα", λέει "μ@υνί" σε πολλά περιβάλλοντα, π.χ. "είδα στον δρόμο ένα πολύ ωραίο μ@υνί!". Το αντρικό αντίστοιχο δεν ακούγεται από γυναίκες π.χ. "είδα στον δρόμο έναν πολύ ωραίο π@τσο".

10) γεμίζει το σύμπαν με αστεία σεξουαλικοποίησης και υποβάθμισης των γυναικών  που υποβάλουν την εικόνα ότι η γυναίκες γεννιούνται για να προσφέρουν σεξ.

11) περιγράφει το σεξ ως ενεργητική πράξη για τον άντρα (γαμ@ει) και παθητικό για τις γυναίκες( γ@μιέται)

12) φτιάχνει βρισιές που όλες έχουν το σεξ ως τιμωρητική πράξη και το αντρικό σεξουαλικό όργανο ως όπλο τιμωρίας (θα σε @μήσω)

13) φτιάχνει παροιμίες και διαδεδομένες αντιλήψεις που μας γνωρίζουν ότι οι γυναίκες συμμορφώνονται με τον βιασμό (θέλει π@@τσα για να στρώσει) 

14) Προτείνει τον βιασμό ως επαναφορά στον ετεροσεξουαλικό δρόμο για τις λεσβίες (με ένα γ@μήσι καλό, θα δει το φως)

15) Όχι στα χαρτιά αλλά στην πράξη,  τιμωρεί τους δράστες  σεξουαλικών εγκλημάτων  πολύ λίγο ή και καθόλου, ακόμα κι όταν φτάνουν στον θάνατο των γυναικών (περιπτώσεις που οι άντρες αθωώθηκαν ισχυριζόμενοι ότι η γυναίκα πέθανε σε συναινετικό BDSM σεξ) 

Με λίγα λόγια η κουλτούρα του βιασμού που έχει σαν δράστες της μόνο άντρες, είναι η κυρίαρχη κι εμπεριέχεται στην Κοινωνία μας. Είναι μια μεγάλη δαγκάνα μέσα στην οποία ζουν οι γυναίκες μόνο από την γέννα τους ως τον θάνατό τους. 

Γι αυτό, μην δίνετε σημασία σε αναρτήσεις που μιλούν άντρες και περιγράφουν αντιστροφή των ρόλων. Ακόμα κι αν συνέβησαν, δεν είναι μέρος καμιάς κουλτούρας, είναι η εκτροπή από αυτήν. 

Όσο για το πώς είδα εγώ αυτήν την ανάρτηση, αν είδατε έβαλα Χαχα. Συγνώμη κιόλας φίλε που δεν παίρνω στα σοβαρά την μεγάλη μπούρδα που έγραψες, σου υπόσχομαι πως αν σε φυλακίσουν κι έχεις το κουράγιο να γράψεις κάτι για την σεξουαλική βία στις αντρικές φυλακές, θα το πάρω στα σοβαρά. 

(Melusine)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK