Ο αγγειοπλάστης με το ανέφικτο σχέδιο.

 


Στην φωτογραφία έχουμε νέον άντρα, τηλεοπτικό αστέρα, που κάνει την εξής δήλωση: "Κάθε γυναίκα είναι σαν πηλός που είναι άμορφος. Όλες τις γυναίκες τις πλάθεις. Όλες τις γυναίκες τις διαμορφώνεις, πιστεύω ακόμα κι αν είναι στα 30. Θεωρώ ότι όλες οι γυναίκες χρειάζονται πλάσιμο για να διαμορφώσουν χαρακτήρα". 

'Ενας επίδοξος αγγειοπλάστης λοιπόν που προσδοκά να φτιάξει ένα ζωντανό αγγείο. Είναι η καλλιτεχνική του φύση που τον σπρώχνει σε τόσο φιλόδοξα σχέδια; Οι συνηθισμένοι αγγειοπλάστες πατάνε αρκετά στην γη, ονειρεύονται να φτιάξουν το τέλειο βάζο, ο δικός μας όμως όχι, πετάει στα σύννεφα. 

Πετάει στα σύννεφα,  διότι αυτό το σχέδιο είναι ανέφικτο. Ποτέ κανείς δεν κατάφερε να διαμορφώσει τον χαρακτήρα κανενός άλλου. Οι γονείς μεταξύ των αναγνωστών, γνωρίζουν ότι μέσω των παραινέσεών τους και της αγάπης τους, το πιο πολύ που μπορούν να καταφέρουν είναι να κάνουν ένα παιδί δυνατό ψυχικά, τίποτα άλλο. Τον χαρακτήρα του τον διαμορφώνει μόνο του μέσω ενός εκατομμυρίου ερεθισμάτων από το σύνολο της ζωής του. Οι άνθρωποι με 30 χρόνια γάμου -αν τα πράγματα τους πήγαν καλά- επίσης γνωρίζουν πως αλληλεπίδρασαν ο ένας στον άλλον, δηλαδή ο άντρας στην γυναίκα κι η γυναίκα στον άντρα, όχι ο ένας μόνο στον άλλον ώστε να τον "πλάσει" σύμφωνα με τα κέφια του. Το σχέδιο λοιπόν του άντρα της φωτογραφίας είναι τελειως ανεδαφικό. 

Ε, ναι, και λοιπόν, τι έγινε; Τι μας νοιάζει εμάς στα Πολιτικά Ημερολόγια αν υπάρχουν άνθρωποι με ανεδαφικά σχέδια;  

Μας νοιάζει επειδή το "'Ολες οι γυναίκες χρειάζονται πλάσιμο" μετατρέπεται στην πράξη στο "όλες οι γυναίκες χρειάζονται στρώσιμο". 

Εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν και δικαιούνται να πλάσουν τον χαρακτήρα μιάς γυναίκας, όταν το σχέδιό τους αποτυγχάνει με το καλό (πάντα δηλαδή), αρχίζουν να το επιβάλλουν με την βία. Δεν χρειάζεται να το πούμε, αλλά ο σεβασμός κι ο φόβος είναι ταυτόσημος για μεγάλο αριθμό ανδρών, γι αυτό ο "Νονός" κι ο Ντον Κορλεόνε είναι παγκόσμια αναγνωρίσιμος ήρωας. Πολλοί άντρες όταν δεν πετυχαίνουν την συνεννόηση, απαιτούν την συμμόρφωση. Με τον συνηθισμένο τρόπο φυσικά: πρώτα υψώνουν την φωνή τους, μετά βρίζουν, σε λίγο καιρό δίνουν ένα χαστούκι, μετά δυό χαστούκια, μια μπουνιά, μπουνιά και κλωτσιές και καμια φορά φτάνουν στο μη περαιτέρω. Όλα αυτά γίνονται για τον ίδιο λόγο, επειδή οι άντρες αλλιώς τα περιέμεναν κι αλλιώς τα βρήκαν, νόμιζαν πως θα βρουν μια γυναίκα που θα μπορούν να την πλάσουν, κάποια που θα βλέπει σωστό ό,τι βλέπουν κι αυτοί, ηθικό ό,τι βλέπουν οι ίδιοι ως ηθικό, σωστή σειρά των πραγμάτων όποια έχουν αυτοί στο κεφάλι τους ως σωστή σειρά. Αντί να βρουν όμως την γυναίκα που θα συμφωνεί με αυτούς, δηλαδή που θα συμφωνεί με την αυθεντία τους και την κρίση τους, βρήκαν μια ξεροκέφαλη ηλίθια γαϊδούρα που σε όλα φέρνει αντίρρηση και (το κυριότερο) δεν τους σέβεται καθόλου. Ε, αφού δεν σέβεται, να τους φοβάται τουλάχιστον. 

Από μας εδώ, μία συμβουλή προς όλους κι όλες: κρατήστε επαφή με την πραγματικότητα και κάντε ρεαλιστικά σχέδια. Αν βρείτε κάποιον που ταιριάζετε κατα 10%, θεωρήστε τον εαυτό σας υπερ-τυχερό και προσπαθήστε να βρείτε την μέση οδό για τα υπόλοιπα. Είναι ήδη καταπληκτικό να βρούμε κάποιον να αποδέχεται το 10% από εμάς. 

Όσο για τον Ντον Κορλεόνε, όταν βρω που είναι θαμμένος θα φτύσω στον τάφο του. 

(Melusine)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK