Τα βιτρώ του Μαρκ Σαγκάλ

 


Ο Μαρκ Σαγκάλ είναι εξπρεσιονιστής ζωγράφος, εβραϊκής καταγωγής. Γεννήθηκε το 1887 στην Λευκορωσία και πέθανε το 1985 στην Γαλλία. Το 1962, αποφάσισε να στολίσει με βιτρώ δικής του έμπνευσης την Συναγωγή Αμπέλ της Πανεπιστημιακής κλινικής της Ιερουσαλήμ. 

Για  αυτούς που δεν είναι ιουδαϊστές το μήνυμα των βιτρώ παραμένει ασαφές, όμως οι όμορφες εικόνες σαν βγαλμένες από παραμύθι, με ζώα, ψάρια και πουλιά που όλα πετούν στον αέρα, είναι μαγευτικές. Το θρησκευτικό νόημα των εικόνων αποκαλύπτεται στους γνωρίζοντες πιστούς. Ο Μαρκ Σαγκάλ ζωγράφισε πάνω στο γυαλί με την δική του τεχνοτροπία εικόνες αντιπροσωπευτικές για τις 12 φυλές του Ισραήλ, σύμφωνα με την βιβλική παράδοση περί της σημασίας της κάθε φυλής. Μέσα στο κάθε βιτρώ βρίσκεται χαραγμένο σε εβραϊκά τόσο το έμβλημα της φυλής, όσο και τα λόγια με τα οποία ο Ιακώβ ευλογεί το καθέναν από τους 12 γιούς του.

Τα 3 βιτρώ της ανάρτησης αφορούν τις φυλές Ρουβήν, Λεβί και Βενιαμίν. Φωτογραφίες  από την παρουσίαση του πλήρους έργου στο περιοδικό τέχνης Réalités 12/1962, Melusine.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK