Ο αγαπημένος (της Κολέτ)

 


Ο Chéri  (αγαπημένος) είναι μυθιστόρημα του 1920 της Κολέτ που περιγράφει την ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια ώριμη εταίρα πολυτελείας και τον νεαρό εραστή της, ο οποίος παντρεύεται μια εξίσου νεαρή κοπέλα. Αυτό οδηγεί στον χωρισμό της Λεά και του Αγαπημένου, ένα χωρισμό πολύ οδυνηρό και για τους δυό. Το βιβλίο περιγράφει με λεπτότητα τον ψυχικό κόσμο των γυναικών και τα χτυπήματα που αυτός μπορεί να δεχθεί από τα τερτίπια του έρωτα. Ακολουθεί απόσπασμα του βιβλίου, σε μετάφραση γυναικεία της Τίνας Τσιάτσικα, εκδόσεις Printa

**************************

Ο Σεπτέμβρης έφτασε στο τέλος του όταν επέστρεψαν στο Παρίσι. Ο Chéri γύρισε στο Nεϊγύ για να κάνει, από το πρώτο κιόλας βράδυ την κυρία Πελού "να τρίβει τα μάτια της". Σήκωνε καρέκλες στον αέρα, έσπαγε καρύδια με την γροθιά του, πήδαγε πάνω στο τραπέζι του μπιλιάρδου και παρίστανε τον καουμπόη στον κήπο, κυνηγώντας τα τρομοκρατημένα σκυλιά. 

"Ουφ" αναστέναζε η Λεά γυρνώντας μόνη στο σπίτι της οδού Μπιζώ. "Τι ωραίο πράγμα που είναι ένα άδειο κρεβάτι!"

Αλλά το επόμενο βράδυ, ενώ απολάμβανε τον καφέ της στις δέκα όπως συνήθιζε, απαγορεύοντας στον εαυτό της να νιώσει τη βραδιά ατελείωτη και την τραπεζαρία απέραντη, η ξαφνική εμφάνιση του Chéri, που στεκόταν όρθιος στην κάσα της πόρτας, του Chéri, που είχε τρέξει με τα φτερωτά, αθόρυβα πόδια του, την έκανε να αφήσει μια νευρική κραυγή. Χωρίς τρυφερότητες, χωρίς λόγια, έτρεχε κοντά της. 

"Τρελάθηκες;"

Σήκωνε τους ώμους, απαξιούσε να δώσει εξηγήσεις. Δεν την ρωτούσε "Μ' αγαπάς; με ξέχασες κιόλας;" Έτρεχε κοντά της. 

Η επόμενη στιγμή τους βρήκε χωμένους στο κρεβάτι της Λεά, όλο από σφυρήλατο ατσάλι και μπρούτζο. Ο Chéri έκανε τον νυσταγμένο, τον αποχαυνωμένο, για να μπορέσει να σφίξει τα δόντια και να κλείσει τα μάτια, παραδομένος σε μια κατάσταση βουβαμάρας. Κι ωστόσο, αυτή τον άκουγε, γερμένη δίπλα του, άκουγε ηδονικά το ανάλαφρο τρεμούλιασμα, το απόμακρο και σαν φυλακισμένο βουητό ενός κορμιού που θέλει να αρνηθεί την αγωνία του, την ευγνωμοσύνη του, τον έρωτά του.

(φωτογραφία και μεταφορά κειμένου Melusine). 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK