Ολοι ψάχνουμε την ευτυχία

 Ο Ρομέρο Μπρίτο (Romero Britto) είναι ζωγράφος και το μότο του είναι "όλοι ψάχνουμε την ευτυχία". Αυτό ακριβώς προσπαθεί να δώσει στον κόσμο με τα έργα του. 



Γεννήθηκε το 1963 στην Βραζιλία, σε πολύ φτωχή οικογένεια με 12 παιδιά και ξεκίνησε να ζωγραφίζει στα 8 του. Στην αρχή ζωγράφιζε με τέμπερες πάνω σε εφημερίδες. Μετά με παστέλ στα πεζοδρόμια. Στα 14 πούλησε το πρώτο του έργο και στα 25 του μετακόμισε στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η τέχνη του απογειώθηκε. 



Οι κριτικοί ονομάζουν τον Μπρίτο "Άντυ Γουόρχολ του καιρού μας". Τα έργα του βρίσκονται μεταξύ της ποπ άρτ και του κυβισμού και διακρίνονται για τα πολύ καθαρά χρώματα τους και τα μαύρα περιγράμματα που θυμίζουν γκράφιτι. Βάζει παντού καρδούλες, χρωματιστές ρίγες και πουά, σπιράλ και τρίγωνα. Ο Ρομέρο έχει σήμερα μια εταιρεία που του φτιάχνει τα χρώματα, ειδικά ένα δικό του κίτρινο, ένα ροζ κι ένα μπλε που χρησιμοποιεί συνέχεια. Είναι πολύ επιτυχημένος οικονομικά, επειδή έχει συνεργαστεί σχεδόν με κάθε μεγάλη εταιρεία στον κόσμο, ξαναφτιάχνοντας με χρώματα το λογότυπό της ή την συσκευασία των προϊόντων της, δηλαδή κολόνιες, ποτά, επιτραπέζια παιγνίδια, ρολόγια, κούκλες, ρούχα, μέχρι ποτήρια της Κόκα Κόλα. Ο λόγος που το κάνει αυτό -όπως λέει ο ίδιος- είναι επειδή θέλει τα  έργα του να αγγίξουν όσο περισσότερο κόσμο γίνεται και να φέρουν ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη αυτών που τα βλέπουν κι ένα ακόμα μεγαλύτερο στην καρδιά τους. Ωστόσο, τα πορτραίτα του είναι επίσης επιτυχημένα κι έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων μουσείων (όπως του Λούβρου) διάσημων καλλιτεχνών, αρχηγών κρατών, βασιλέων, ακόμα και του Πάπα. 

Αποτέλεσμα της οικονομικής του επιτυχίας είναι να μπορεί σήμερα να χορηγεί 250 φιλανθρωπικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, κυρίως σχετικές με παιδιά άρρωστα ή σε οικονομική σε ανάγκη.

(φωτογραφίες από το μπροστινό και πίσω μέρος του μεταλλικού κουτιού που ο Ρομέρο Μπρίτο σχεδίασε για το λικέρ Grand Marnier το 1990, φωτογραφία Πολιτικά Ημερολόγια)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK