Η Τέχνη εκπολιτίζει πάντα;

 


 

Μια ερώτηση διαχρονική σχετικά με την Τέχνη είναι αν έχει καλή επίδραση σε όλους, αν τους εκπολιτίζει όλους. 

Δυστυχώς όχι. Η ανάρτηση της φωτογραφίας μας το αποδεικνύει. Τι βλέπουμε; Έναν διάσημο πίνακα του William Adolph Bougereau που ονομάζεται Ἡ λουόμενη", έχει διαστάσεις 178 επί 88 εκατοστά και φτιάχτηκε το 1875.  Ανήκει στο ρεύμα του ρεαλισμού και αντανακλά την αγάπη του ζωγράφου για την αρχαία Ελλάδα, αφού απεικονίζει μια πανέμορφη γυναίκα με πρόσωπο και κόμμωση δανεισμένο από τα αρχαιοελληνικά αγάλματα, η οποία μόλις έχει βγει από την θάλασσα και σκουπίζει το νερό από πάνω της με ένα μπλε ύφασμα. Ως έργο τέχνης, πέρασε από πολλές σπουδαίες συλλογές φιλότεχνων, μεταξύ άλλων του βασιλιά Γουίλιαμ Γ' της Ολλανδίας.

Κι όμως, αυτός ο πίνακας ο άρτια φτιαγμένος, ο λεπτός, ο αιθέριος, ο κάθε άλλο παρά πορνογραφικός, δεν επηρεάζει καθόλου όσους στην εικόνα μιας γυμνής γυναίκας βλέπουν πάντα την ευκαιρία για σεξουαλική παρενόχληση. Ιδού τι γράφουν 4 συνεχόμενα σχόλια ανδρών κάτω από την ανάρτηση:

 " Σ' αγαπώ 906950 (τηλέφωνο)"

 " Φιλάω όλο σου το σώμα"

" Γειά σου αγαπημένη σέξι φίλη, τι κάνεις;" 

"Όμορφο κορίτσι, τι κάνεις; Μου αρέσεις, σ' αγαπώ, θα σε γεμίζω μέρα και νύχτα, κάθε μέρα, με τα πάντα. Σε χρειάζομαι, σε παρακαλώ, έλα στο Μπαγκλαντές, θα σε δεχθώ"

Ευτυχώς η γυναίκα της φωτογραφίας είναι σε πίνακα κι έτσι δεν διαβάζει τα σχόλια.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK