Τι είναι η Πατριαρχία (Α)

 


Στα φεμινιστικά κείμενα συνήθως μιλάμε για τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες από τους άντρες ή για την εις βάρος τους διάκριση, σε σχέση με τους άντρες. Μιλάμε δηλαδή για την διαφορά στις εργασιακές απολαβές, για την απλήρωτη οικιακή εργασία, για την παρενόχληση στον δρόμο, για την σεξουαλική παρενόχληση στην δουλειά, για τους ξυλοδαρμούς των γυναικών (και των παιδιών τους), για την διαπόμπευση των γυναικών λόγω σεξουαλικής δραστηριότητας, για τους βιασμούς, για το revenge porn και για την γυναικοκτονία. Επειδή μιλάμε κατακερματισμένα, σπάνια αναφερόμαστε στον συνδετικό κρίκο όλων αυτών των φαινομένων και πηγή τους, δηλαδή στην Πατριαρχία. 

Τι είναι η Πατριαρχία; Είναι το κοινωνικό σύστημα που έχει ως κεντρική αξία την ΑΝΤΡΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ, για αυτό οι άντρες κατέχουν την πολιτική εξουσία, κληρονομούν την οικονομική εξουσία, βρίσκονται επικεφαλής στην Εκκλησία, στα Γράμματα, στις Καλές Τέχνες και όλα όσα χαρακτηρίζουν τον δημόσιο βίο, ενώ ταυτόχρονα θέτουν τους κανόνες της νομιμότητας και της ευπρέπειας (για κάθε φύλο ξεχωριστά). Στις γυναίκες επιφυλάσσεται μερική αυτονομία εντός του σπιτιού, όχι στον δρόμο ή τον δημόσιο χώρο, γι αυτό χρειάζονται άντρες να τις προστατέψουν αν όχι από κάθε κακό, πάντως οπωσδήποτε από τους άλλους άντρες. 

Η Πατριαρχία είναι παγκόσμιο και διαχρονικό φαινόμενο. Διαπερνά τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα επειδή στηρίζεται στην βιολογική δύναμη των ανδρών και επιβάλλεται μέσω της δύναμής τους. Άσχετα με την νομοθεσία (που σε κάποιες χώρες αντιμετωπίζει ισότιμα γυναίκες κι άντρες) οι άντρες πιστεύουν στην πατριαρχία, γεννιούνται και μεγαλώνουν μέσα στο αντρικό προνόμιο που τους χαρίζει το φύλο τους, γι αυτό, στο σύνολο ή ανά περίπτωση διαχωρίζουν στην σκέψη τους το τι δικαιούνται οι ίδιοι έναντι μιάς γυναίκας, ή το πώς περιμένουν να φερθεί η γυναίκα έναντι του άντρα. Γι αυτόν τον λόγο σε κάθε περιστατικό της ζωής, συμπεριφέρονται διαφορετικά στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες, π.χ.

*)Ανέχονται τις βωμολοχίες από άντρες, όχι από γυναίκες.

*)Κρίνουν διαφορετικά την οδήγηση αντρών και γυναικών. 

*)Αναγνωρίζουν διαφορετικό ποσό ηλιθιότητας ή αυταρχικότητας τους προϊσταμένους τους ανάλογα με το φύλο.

*)Απαξιώνουν το άτομο με την ζωηρή σεξουαλική δραστηριότητα, διαφορετικά αν είναι άντρας ή γυναίκα. 

*)Πιστεύουν ότι οι άντρες εκ φύσεως χάνουν το μυαλό τους και βιαιοπραγούν στις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες είναι επίσης εκ φύσεως  ικανές να σπάσουν τα νεύρα σε έναν άντρα και πάνε γυρεύοντας για το ξύλο που τρώνε.

*)Η απαξίωση για την εμπορία του σεξ, περιορίζεται σε αυτόν που πουλάει, όχι σε αυτόν που αγοράζει, ενώ για τους άντρες που πουλούν σεξ δεν υπάρχει λέξη δόκιμη (σε χρήση) σε καμία γλώσσα.

*)Αποδίδουν στις γυναίκες κάποια υποτιμητικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν και στα δυό φύλα, αλλά δεν τα ακούμε ποτέ στο αρσενικό, πχ "γριά-κουτσομπόλα" ναι, "γέρο-κουτσομπόλης" όχι. 

*)Υπάρχουν χαρακτηριστικά που λογικά είναι υποτιμητικά όμως στους άντρες αποδίδονται ως παράσημα, ενώ για τις γυναίκες δεν υπάρχουν καθόλου, π.χ "πορνόγερος" ναι, "πορνόγρια" όχι. 

*) Οι βιασμοί κι οι γυναικοκτονίες είναι εγκλήματα στα οποία το αίτιο αναζητάται στον χαρακτήρα του θύματος κι όχι στον χαρακτήρα του θύτη. 

(δημιουργία αφίσας Πολιτικά Ημερολόγια)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK