Η ΓΥΜΝΗ ΜΑΙΡΗ ΓΟΥΛΣΤΟΝΚΡΑΦΤ

Υπήρξαν ορισμένες γυναίκες που ήταν φεμινίστριες πριν γεννηθεί ο φεμινισμός και η Μαίρη Γούλστονκραφτ είναι μια από αυτές. Γεννημένη το 1759 έζησε μόλις 38 χρόνια, αλλά πρόλαβε να γράψει βιβλία και να θέσει το ζήτημα της ισότητας των πολιτικών δικαιωμάτων της γυναίκας με σαφή και συστηματικό τρόπο, ιδιαιτέρως στο βιβλίο "A Vidnication of the rights of woman", "H αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ.

Προχθές στο Λονδίνο έγιναν αποκαλυπτήρια του αγάλματος που αποφάσισε να φτιάξει το αγγλικό Κοινοβούλιο για να την τιμήσει, αξίας 143.000 λιρών και φιλοτεχνημένο από την Μάγκι Χάμπλινγκ. Τι έκπληξη όμως, το άγαλμα είναι μια μικρή γυναικεία φιγούρα πάνω σε μια αφηρημένη φόρμα και είναι εντελώς γυμνή . 



Η γλύπτρια είπε πως το κάτω μέρος είναι "ένας αφρός από τον οποίο βγαίνει η γυναικεία μορφή που προκαλεί τον κόσμο κι είναι έτοιμη να δεχθεί κάθε πρόκληση". Είπε ακόμα πως η μορφή αντιπροσωπεύει "την κάθε γυναίκα και προκύπτει μέσα από οργανική ύλη, σχεδόν όπως η γέννα". 

Η εκδοχή του ριζοσπαστικού (τουλάχιστον) φεμινισμού είναι ότι το άγαλμα είναι ασεβές προς την Γουλστονκραφτ, διότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να φανεί γυμνή.  Εάν η γύμνια στα αγάλματα δηλώνει κάποια μορφή δύναμης και το άτομο που είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλη την Υφήλιο, σίγουρα θα είχαμε δει τον Αβραάμ Λίνκολν, τον Κρόμγουελ ή κάποιον άλλο δυνατό άντρα να απεικονίζεται με το πέος του έξω. 

Επιπλέον, είναι τελείως άτοπο αυτό το έργο σε ένα πάρκο όπου οι γυναίκες τρέχουν για να ασκηθούν και δέχονται καθημερινά σεξιστικές επιθέσεις, μια που το γυναικείο σώμα θεωρείται δημόσια περιουσία. Αυτό το άγαλμα ενισχύει το αντρικό σκεπτικό, φωνάζει "ορίστε, ακόμα κι η διανοούμενη είναι εδώ γυμνη να την κοιτάτε, δεν ξεφεύγει από τον πρωταρχικό ρόλο της γυναίκας στην Γη που είναι η χρήση του σώματός της από τους άντρες". 

Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι πως το άγαλμα είναι μια ατυχής επιρροή της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι στο μυαλό της γλύπτριας, πλην όμως η Αφροδίτη ήταν θεά του έρωτα, φτιάχτηκε από άντρα, για την απόλαυση των αντρικών ματιών και δεν διεκδικούσε τίποτα για τις γυναίκες (εκτός από το να είναι επιθυμητές στους άντρες). Δεν ήταν φεμινίστρια. 

Κάποια αναγνώστρια είπε πως το έργο μοιάζει με χριστουγεννιάτικο στολίδι δένδρου του Pornhub -αν εξαιρέσουμε τις τρίχες στο εφηβαίο, που  το πορνό δεν τις συναντάς πουθενά. Σε κάθε περίπτωση δημιουργεί απογοήτευση αυτό να τιμά την Μαίρη Γούλστονκραφτ που όπως είπε κάποτε 

"Οι γυναίκες διδάσκονται από την παιδική τους ηλικία πως η ομορφιά τους είναι το σκήπτρο τους. Το μυαλό τους διαμορφώνεται γύρω από το σώμα τους και κάνοντας κύκλους γύρω από το επίχρυσο κλουβί τους, το μόνο που επιθυμούν είναι να διακοσμήσουν την φυλακή τους". 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK