Nτιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

Σήμερα έχει γενέθλια ο Μαραντόνα, γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1960. ο Μαραντόνα είναι λαϊκός ήρωας και μου αρέσει σε όλα του αλλά ειδικά σε αυτό εδώ το παιγνίδι, Νάπολη -Γιουβέντους 1-0 στις 3/11/1985, από το οποίο είναι το βίντεο που διάλεξα. 

Γιατί σε αυτό το παιγνίδι; Επειδή είναι συμβολικό, οι φτωχοί εναντίον των πλούσιων. Η Γιουβέντους είναι μια ομάδα καλοζωισμένων ανθρώπων, με αρχηγό της τότε τον Μισέλ Πλατινί, ιδιοκτησίας του Ανιέλι που έχει την βιομηχανία αυτοκινήτων του Τορίνο FIAT. Οι Γιουβεντίνοι φίλαθλοι, όπως πολλές φορές συμβαίνει με τους φιλάθλους, μοιράζονται αυτό το φαντασιακό ιδεώδες της ανωτερότητας του πλούτου. Θεωρούν τους εαυτούς τους αήττητους κι έχουν κάποιο δίκιο γιατί στο πρωτάθλημα που έχει αρχίσει έχουν 8 νίκες σε 8 παιγνίδια, ενώ η Νάπολη έχει 30 χρόνια να τους κερδίσει. Μέσα στο γήπεδο έχουν κρεμάσει πανό που γράφουν Νάπολη αλλά έχει τα χρώματα των αφρικάνικων χωρών, άλλα πανό γράφουν "απαρντχάιντ", ενώ βρίζουν τραγουδιστά τους φιλάθλους της Νάπολης με λόγια ρατσιστικά και χυδαία λέγοντας:

"Ακόμα κι οι σκύλοι μπορούν να τρέξουν, νά τοι οι Ναπολιτάνοι, έρχονται"

"Χολεριασμένοι και σεισμόπληκτοι, ποτέ δεν πλένονται με σαπούνι"

"Νάπολη, σκ@τά, Νάπολη χολέρα!"

"Είστε η ντροπή όλης της Ιταλίας" 

'Ναπολιτάνε δούλεψε σκληρά, γιατί εξαιτίας του Μαραντόνα θα πρέπει να πουλήσεις και τον κώλο σου". 

"Βεζούβιε, πλύνε τους με φωτιά". 

Το ματς αρχίζει, έχει κάποιες φάσεις, η κάθε ομάδα έχει χάσει από έναν παίχτη (παίζουν με 10 και 10), το παιγνίδι τότε ήταν σκληρό και δεν είχε επινοηθεί η βλακεία, το στυλ κατενάτσιο που είναι όλο άμυνα, γι αυτό ο Μαραντόνα τρώει κάτι μπουνιές στο στήθος, κάτι σπρωξιές δυνατές, που είναι όμως στο πρόγραμμα. Στο 72 ο Μαραντόνα περνάει έναν, δύο, τρείς Γιουβεντίνους κι ο τέταρτος νευριασμένος τον κλαδεύει. Ετσι ο Ντιέγκο κερδίζει ένα ελεύθερο σουτ. Οι Γιουβεντίνοι δεν ανησυχούν, γιατί ο Μαραντόνα έχει πολύ κοντά του το τείχος της Γιούβε με 6 παίχτες κι αυτό το τείχος είναι πολύ κοντά στο τέρμα, άρα η μπάλα θα κοντράρει σε κάποιο σώμα, θα απομακρυνθεί και κίνδυνος μηδέν. Κι όμως, δεν γίνεται καθόλου έτσι. Ο Ντιέγκο σουτάρει, η μπάλα σηκώνεται ψηλά περνάει πάνω από το τείχος, πάνω από τον τερματοφύλακα και καρφώνεται  στα δίχτυα. 1-0. Πέντε λιποθυμίες και 2 καρδιακές προσβολές των φιλάθλων. Η πλήρης εκδίκηση. 

Δείτε το βίντεο που μέσα σε δυό λεπτά δείχνει τα πάντα, τα πανό, τα συνθήματα, υπότιτλους, και το γκολ. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK