ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΎ

Τι σημαίνει "απολογητές του βιασμού";

"Απολογητές του βιασμού" είναι όχι οι βιαστές αλλά εκείνοι που δικαιολογούν τους βιαστές, λέγοντας πως οι συνθήκες ήταν ειδικές, ο βιασμός δεν ήταν ξεκάθαρος, οι γυναίκες προκαλούν τους βιασμούς, κλπ. Μεταξύ των απολογητών των βιαστών βρίσκονται διάσημα πρόσωπα και αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες. Οπότε, το ερώτημά μας είναι: ξεχωρίζουμε τον καλλιτέχνη ως άτομο από το έργο του κι αποδεχόμαστε τον καλλιτέχνη, αν και δεν θα τον κάναμε ποτέ παρέα, ή απορρίπτουμε κι αυτόν και την δουλειά του; 

Προσωπικώς δεν απορρίπτω το καλλιτεχνικό έργο όταν είναι απλώς πατριαρχικό και έχει δημιουργηθεί σε άλλες εποχές, π.χ. τα βιβλία του Ντοστογιέφσκι, όμως απορρίπτω αυτούς που υπερασπίζονται τους βιαστές σε όλες τις εποχές και οπωσδήποτε από το 1950 και μετά που επιτέλους η αξιοπρέπεια των γυναικών τέθηκε ως θέμα δημόσιου διαλόγου. Απορρίπτω ιδιαιτέρως τους πολύ σύγχρονους χιπ χοπ σταρ (άντρες και γυναίκες) που με τα σκουπιδο-λόγια τους μεγαλώνουν αυτήν την στιγμή την βία κατά των γυναικών. Όταν λέω "απορρίπτω" εννοώ "για εμένα δεν υπάρχουν"

Βεβαίως η πατριαρχία δεν ενδιαφέρεται ούτε για τις γυναίκες, ούτε για τον φεμινισμό, έχει χτίσει θρόνους για τους εκλεκτούς της και συνεχίζει να τους χρίζει βασιλείς, όπως π.χ. στην περίπτωση του ζωγράφου Τσόκλη που αυτήν την στιγμή και για δυό μήνες γίνεται αναδρομική έκθεση των έργων του στο ίδρυμα Θεοχαράκη. 


 

Ο Τσόκλης έχει κάνει ορισμένες από τις πιο απεχθείς και μισογυνικές δηλώσεις όλων των εποχών, έχει πει λόγια που ούτε οι τσοπάνοι το 1500 μ.Χ δεν θα ξεστόμιζαν. Σε εκπομπή της Κρατικής Τηλεόρασης το 2010 δήλωσε:

 "Ο βιασμός είναι ένδειξη ζωντάνιας και έκφραση πάθους».

 «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός από την κοπέλα που προκαλεί. Τη βία τη ζητά η ίδια. Ποιος είναι αλήθεια ο πιο ζωντανός άνθρωπος; Ο γερο-ηλίθιος που κάθεται στο σπίτι του και δεν έχει κανένα ερωτισμό μέσα του ή εκείνος ο οποίος ρισκάροντας την ζωή του και την ελευθερία του επιτίθεται σε ένα πλάσμα σεξουαλικό; Και δεν είναι ωραίο πράγμα στο κάτω κάτω βρε παιδί μου η επίθεση»;

Για τις δηλώσεις αυτές το 2010 κατηγορήθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους τόσο η ΝΕΤ που τις φιλοξένησε δίνοντας βήμα σε ένα απολογητή του βιασμού, όσο και ο ίδιος, ο οποίος αιτιολόγησε τα λόγια του πολύ καλλιτεχνικά λέγοντας:

«Είναι αναρχικές αυτές οι σκέψεις, το ξέρω, αλλά δεν είναι φυσικές;».

Εμείς οι φεμινίστριες δεν συμμεριζόμαστε ούτε τις αξίες που προβάλλει η πατριαρχία, ούτε την ιεραρχία στην οποία μας  παραδίδει αυτές τις αρχές (π.χ. την καλλιτεχνική αξία του ατόμου πάνω από την ανθρωπιά του), διότι η Πατριαρχία μας έφερε στην επικίνδυνη θέση που βρισκόμαστε σήμερα. Γι αυτό ακριβώς κρίνουμε τους απολογητές του βιασμού ως άξιους περιφρόνησης. Ολους, από τον πιό ασήμαντο έως τον πιο διάσημο. 

Σε ό,τι με αφορά, απορρίπτω τον Κώστα Τσόκλη, αυτόν και την δουλειά του συνολικά. Θα ζήσω και θα πορευτώ χωρίς με φωτίσουν τα έργα του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK