ΓΙΑΤΙ ΜΑΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΕΦΙΑ;

Όπως μας λέει η φωτογραφία,  η εργασία για το σπίτι ήταν "ζωγράφισε την μαμά σου" και το παιδί πράγματι την ζωγράφισε: μια ξανθιά γυναίκα, που φοράει μωβ φόρεμα και (μάλλον) τακούνια, ενώ ταυτόχρονα κρατάει το φαράσι και την σκούπα στα χέρια. Η απλήρωτη εργασία των γυναικών στο σπίτι απεικονίζεται πολύ καθαρά στην παιδική ζωγραφιά: το παιδάκι έχει κρατήσει στο μυαλό του την μαμά του ως κάποια που κυρίως καθαρίζει. Η μαμά ούτε πίνει τον καφέ της, ούτε βλέπει τηλεόραση, ούτε διαβάζει, ούτε κάνει κάποιο χόμπυ, κυρίως καθαρίζει.


Το κυρίως πρόβλημα στην ζωγραφιά είναι η απελπισία που φαίνεται στο πρόσωπό της, σε αυτήν την γκριμάτσα αγανάκτησης που ζωγράφισε το παιδάκι, η οποία αντί για μια χαμογελαστή μαμά, μας δίνει ένα άγριο θηρίο που δείχνει τα δόντια του. Γιατί κάνει έτσι η μαμά; 

Μήπως επειδή είναι η μοναδική που καθαρίζει το σπίτι; Μήπως επειδή αυτό το κάνει μετά την δουλειά της; Μήπως επειδή δουλεύοντας, καθαρίζοντας και φυσικά μαγειρεύοντας, κοιτώντας τα μαθήματα των παιδιών, σιδερώνοντας τα ρούχα τους, κάνοντάς τα μπάνιο κάθε βράδυ κλπ, κλπ, δεν προλαβαίνει ούτε καν να κάνει η ίδια ένα μπάνιο της προκοπής, με την ησυχία της; Μάλλον κάπως έτσι θα είναι, αν αυτή η μαμά είναι σαν τις περισσότερες μαμάδες. 

Να μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί η μαμά δεν έχει κέφια.  Να μην λέμε "μα πού πήγε εκείνο η χαρούμενη κοπέλα που γνώρισα;". Να μην ακούγεται ποτέ αυτό το "ξέρεις, η μαμά σου παλιά ήταν η ψυχή της παρέας, ένα σκέτο πειραχτήρι, με μόνιμη διάθεση για αστεία και πλάκες". Εχουν όλα την εξήγησή τους, αρκεί να ανοίξουμε λίγο τα μάτια μας. Αυτό το λέω διότι η εξήγηση είναι ορατή ακόμα και στα πεντάχρονα παιδιά. Να, όπως στο παιδάκι που έφτιαξε την ζωγραφιά. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK