ETOIMAZETAI H ΑΝΤΕΛ ΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΙΝΓΚ;

Τι βλέπουμε στην φωτογραφία; Ανεκδιήγητη ανάρτηση δημοφιλούς σάιτ, που δείχνει φωτογραφίες με το πριν και το μετά ηθοποιών και τραγουδιστών που έχασαν κιλά, όπως η Αντέλ. Ο αρθρογράφος μας λέει "10 διασημότητες που άλλαξαν τόσο δραστικά, ώστε δεν μπορούμε παρά να είμαστε υπερήφανοι γι αυτούς".

 

Μισό λεπτό: ετοιμάζεται η Αντέλ ή οι υπόλοιποι διάσημοι για μόντελινγκ; Αν όχι,  τι ρόλο παίζει για εμάς το ότι ο ηθοποιός ή ο τραγουδιστής που ήταν παχύς, αδυνάτισε; Αλλάζει η φωνή του ή η υποκριτική του ικανότητα; Ήδη ως παχύς είχε κερδίσει το κοινό με το τραγούδι και το παίξιμό του, οι άνθρωποι τον είχαν ήδη αποδεχθεί και εγκρίνει γι αυτό που πρόσφερε καλλιτεχνικά. Τα λιγότερα κιλά τι θα προσθέσουν; Είναι ανάγκη να είσαι λεπτός για να τραγουδάς καλά; Σίγουρα όχι. 

Τα λόγια της ανάρτησης ήδη βάζουν το αδυνάτισμα σε μεταφυσικές διαστάσεις, λες και το περίβλημα του σώματος είναι η ουσία του ανθρώπου, λένε "10 διασημότητες που άλλαξαν τόσο δραστικά...". Οχι, δεν άλλαξαν οι διασημότητες, δηλαδή οι άνθρωποι, άλλαξε μόνο η εμφάνισή τους και το βάρος τους. Ο άνθρωπος είναι άλλο πράγμα, είναι το μυαλό του, η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας, οι ικανότητές, τα ταλέντα του και μετά, πολύ μετά, τα κιλά του. Κανένας από αυτούς τους διάσημους δεν άλλαξε ως άνθρωπος, οπότε ποιός ο λόγος να μεγαλοποιούμε κάτι που αφορά το περίβλημα -το οποίο δεν παίζει κανένα ρόλο για την κοινωνία, αλλά κι ούτε για την Τέχνη τους;

Κι έπειτα -ακόμα χειρότερα- ο τίτλος συνεχίζει "... που δεν μπορούμε παρά να είμαστε υπερήφανοι γι αυτούς". Περήφανοι; Από πού κι ως πού; Πρώτα από όλα δεν δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι παρά μόνο για όσα καταφέρνουμε εμείς οι ίδιοι, περηφάνεια εξ αντανακλάσεως ή δια μεταθέσεως του υποκειμένου δεν υπάρχει. Αλλά εκτός αυτού, το αδυνάτισμα δεν είναι μια ηρωική πράξη, ένα επίτευγμα που κάνει κάποια διαφορά στο κοινωνικό σύνολο, είναι μια ιδιωτική υπόθεση. Αν τυχόν είναι κάποιο είδος κατόρθωμα, είναι μόνο για το άτομο που έχει κάποιο σχέδιο για τον εαυτό του, το βάζει μπρος και το υλοποιεί. Ακόμα κι έτσι, αν το αδυνάτισμα κάποιου είναι κατόρθωμα για τον ίδιο, έτσι όπως μας το παρουσιάζεται και τόσο που το τονίζετε, μπορείτε να μας πείτε η διατήρηση στα ίδια πολλά κιλά τι είναι; Αποτυχία; 

Είναι αποτυχία να είσαι χοντρός. Ουσιαστικά αυτό υπαινίσσεται ο τίτλος. Υποτίθεται πως επαινεί τους διάσημους που αδυνάτισαν, όμως το κάνει με ψεύτικα και υπερβολικά  λόγια για το "μετά",  έτσι ώστε τελικά να τους διαπομπεύει για το "πριν".

Μην χαλάτε τζάμπα το σάλιο σας εσείς οι αστυνόμοι της σιλουέτας  στο σάιτ, δεν μας "ψήνετε": ούτε τώρα είμαστε υπερήφανοι για τα κιλά της Αντέλ, ούτε πριν ντρεπόμαστε γι αυτά. Δεν δίνουμε δεκάρα για τα κιλά της Αντέλ. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να τραγουδάει ωραία, τίποτα άλλο.

(Melusine)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK