ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Δεν μας έφταναν τόσα χρόνια οι αρετές που αποδίδονται στους άντρες με όρους ξενικής προέλευσης, δηλαδή οι ακατανόητοι, όπως η μαγκιά κι η μπέσα, έχουμε και τους νεο- φιλοσόφους που ψάχνουν πώς να αποδώσουν τις ίδιες αρετές στις γυναίκες. 

Τι είναι η μπέσα; Απλώς, ο λόγος τιμής. Ποιος έχει μπέσα; Όποιος κρατάει τον λόγο του - σιγά το πράγμα δηλαδή, αυτονόητο. Δεν έπρεπε ποτέ να γίνει τόσος λόγος για τις βασικές υποχρεώσεις του ηθικού ανθρώπου. Αλλά μια που χτίστηκε τόση μυθολογία και γράφτηκαν τόσα λαϊκά τραγούδια για τους μπεσαλήδες άντρες, ας φτιάξουμε άλλη μια μυθολογία για τις μπεσαλίδικες γυναίκες.

Ποιες είναι αυτές; Μήπως απλώς όσες κρατούν τον λόγο τους; Όχι, όχι, η μπέσα είπαμε πως δεν είναι ψιλοπράγματα, είναι για γίγαντες - αλλά με θηλυκού τύπου γιγαντοσύνη.


Ορίστε, οι μπεσαλούδες περπατούν κι η αξιοπρέπεια ξεχειλίζει, άρα είναι ντυμένες σεμνά, άρα δεν φοράνε τίποτα σορτσάκια με τον κωλο έξω. Είναι άραγε τσαμπουκαλούδες κι έτοιμες να ζητήσουν το δίκιο τους; Όχι, στέκονται σε μια γωνιά όπως μαθαίνουμε, σαν ντροπαλά νούφαρα ή σαν μυρμιγκάκια, πλην όμως έτοιμες να σταθούν σε όποιον τις χρειάζεται. Η Σωτηρία Μπέλλου είναι άραγε μπεσαλιδικη γυναίκα -γιατί ως τώρα καλύπτει τα προαπαιτουμενα, όχι το νούφαρο βέβαια αλλά το σεμνό ντύσιμο και την αλληλεγγύη, τα είχε. Όχι δεν είναι κατάλληλη η Σωτηρία για τον τίτλο γιατί η μπεσαλού δεν είναι λεσβία, το λέει καθαρά, "είναι ένα βήμα πίσω από τον άντρα που έχει δίπλα της γιατί σέβεται τους ρόλους", άρα και ετεροσεξουαλική και υποταγμένη. Ζόρικο πράγμα να είσαι μπεσαλού, δεν μένει πολύς χώρος για να διεκδικήσεις λίγη ευτυχία για την πάρτη σου. Έτσι νομίζω εγώ.

Βέβαια, μπορεί και να μην κατάλαβα το άρθρο, διαβάζω πολλά φεμινιστικά και παρεξηγώ τα πάντα, είναι και ξένη η λέξη...Πάντως εμείς στην γειτονιά μου αυτές που είναι σεμνά ντυμένες, στέκονται στην γωνία κι είναι ένα βήμα πίσω από τον άντρα τους γιατί σέβονται τους ρολους, δεν τις λέγαμε μπεσαλίδικες γυναίκες, τις λέγαμε κορόιδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK