ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ (1)

 Στην ταινία Hollywood ending έχει μια σκηνή όπου ο Βαλ μιλάει με την πρώην γυναίκα του την Έλι και λένε:

(Βαλ) Δεν κατάλαβα ποτέ για ποιό λόγο πήραμε διαζύγιο.
(Έλι) Ο γάμος μας, δεν εξελισσόταν, δεν πήγαινε πουθενά.
(Βαλ) Πού ήθελες να πάει; Πού πάνε οι γάμοι; Μετά από λίγο απλώς στέκονται ακίνητοι. Αυτό είναι το ζήτημα με τους γάμους.

Αυτή είναι η αγαπημένη μου κωμική σκηνή στην ταινία. Η φράση "η σχέση μας δεν εξελίσσεται" δεν υπήρχε πριν 20 χρόνια, πουθενά στην γη, εμφανίστηκε τότε. Στην αρχή στα αγγλικά, σήμαινε "δεν θα οδηγήσει σε γάμο", πράγμα κατανοητό για όσους είχαν στα σχέδια της ζωής τους να παντρευτούν . Μετά όμως άρχισε να χρησιμοποιείται τόσο για τις σχέσεις όσο και για τους γάμους που είχαν ήδη γίνει και σήμαινε κυρίως "δεν κάνουμε πράγματα μαζί, εκτός σπιτιού". Τι είναι αυτά τα "πράγματα"; Είναι δραστηριότητες γενικώς, για άλλους λάτιν χοροί, για άλλους εξτρήμ σπορ, για άλλους θέατρο και βιβλιοπαρουσιάσεις, για ορισμένους συμμετοχή σε πολιτικές ομάδες. 

Η ιδέα ότι τα ζευγάρια για να εξελίσσουν την σχέση τους, πρέπει να κάνουν πράγματα μαζί, υποθέτω ότι είναι αποτέλεσμα των βιβλίων αυτοβελτίωσης. Αυτά τα βιβλία ισχυρίζονται ότι ο άνθρωπος πρέπει να εξελίσσεται και όλοι οι τομείς της ζωής του να εξελίσσονται: στην δουλειά του να βιώνει την δια βίου μάθηση, στα ερωτικά του να διερευνεί την σεξουαλικότητά του, στην γυμναστική του να αλλάζει στυλ γυμναστικής (από αεροβική σε ζούμπα, κι από εκεί σε πιλάτες και μετά σε γιόγκα), στον ελεύθερο χρόνο του να δοκιμάζει νέα χόμπι όπως η γευσιγνωσία ή οι ποιητικές βραδιές, οι αναρριχήσεις σε ορεινά μονοπάτια και τα μαθήματα κεραμικής. Ολα αυτά προσθέτουν στον άνθρωπο δεξιότητες, ανοίγουν τους πνευματικούς του ορίζοντες κλπ. Η αυτοβελτίωση φαίνεται πως έχει μέσα της τον άνθρωπο σε μια κάποια μορφή κίνησης, πηγαίνει προς τα εμπρός και προς τα πάνω - κι αυτό το κάνει μέσω των καινούργιων εμπειριών.

Η θεωρία της αυτοβελτίωσης μπορεί αρχικά να ήταν μια καλή ιδέα, με αγνές προθέσεις, όμως από την ώρα που το μακρύ χέρι της Αγοράς την άρπαξε στα δόντια του κι έγινε επαγγελματική ασχολια για διάφορους, αποκάλυψε τα μειονεκτήματά της:
1) όλες οι καινούργιες εμπειρίες είναι εμπορεύσιμες και συμμετέχεις αν πληρώνεις
2) η συλλογή εμπειριών, δεν επιτρέπει σε τίποτα να γίνει μόνιμη απασχόληση, πάθος, τρόπος ζωής
3) μια που αυτά τα 'πράγματα' γίνονται υπό το βλέμμα των τρίτων ή με την βοήθεια εξοπλισμού, μένεις όσο λιγότερο γίνεται μόνος με τον εαυτό σου και η ικανοποίησή σου εξαρτάται όλο και λιγότερο από εσένα μόνο.  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK