ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ


Σήμερα διάβασα μια απαισιόδοξη ανάρτηση γνωστού μου, που έλεγε κυρίως δύο πράγματα:

1) ο ίδιος νιώθει πολύ παράξενος και νομίζει πως όσα λέει είναι πολύ ασυνήθιστα.

2) έχει ανθρώπους γύρω του που τον αγαπούν, ωστόσο είναι σίγουρος ότι δεν τον καταλαβαίνουν. Άραγε τι φταίει; Δεν καταφέρνει να γίνει κατανοητός ή δεν έχουν οι άλλοι πρόθεση να τον ακούσουν;

Προς τον γνωστό μου κι όποιον νιώθει τα ίδια, έχω να πω ένα πράγμα: δεν είσαι παράξενος εσύ, είμαστε όλοι μας. Δεν λες μόνο εσύ ασυνήθιστα πράγματα, λέμε όλοι μας. Δεν υπάρχει κανείς μεταξύ μας εντελώς φυσιολογικός, βολικός, κατανοητός, συγκροτημένος, ώριμος, με σχέδιο ζωής που το ακολουθεί πιστά, με νορμάλ αντιδράσεις στις αντιξοότητες που του τυχαίνουν, κλπ.

Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν υπάρχουν μεταξύ μας αυτοί οι διάσημοι ήρωες της επιστημονικής φαντασίας, οι "φυσιολογικοί", αλλά αν μου επιτρέπεται να μεταφέρω την ειλικρινή μου γνώμη για την πληθυσμιακή ομάδα που γνωρίζω καλύτερα ( τους ανθρώπους 40-60), με τα χίλια ζόρια καταφέρνουμε να βγάλουμε πέρα την κάθε μέρα, κι αυτό όχι χωρίς 10 μικροπεριστατικά απόκλισης από το φυσιολογικό όπως αυτά:

Χμ...εξαρτάται καταρχάς από το τι ονομάζουμε φυσιολογικό. Έχει αλλάξει πολύ το περιεχόμενο της λέξης αυτής τα τελευταία 100 χρόνια, από τότε που η ιατρική ασχολήθηκε με το μυαλό και την ψυχή. Ένα σωρό ψιλοπραγματα ονομάστηκαν "διαταραχές" και κολλήσαμε όλοι την ταμπέλα του περίεργου για τον Χ ή Ψ λόγο. Πριν πέντε χρόνια που παρακολούθησα μια διάλεξη υπήρχαν πάνω από 50 διαταραχές συμπεριφοράς για παιδιά - που όλα ήθελαν ειδικό για να διορθωθούν. Τι γίνεται εδώ; Πρέπει να βγαίνουμε όλοι από το ίδιο καλούπι, να μιλάμε ίδια, να γελάμε στην Χ η Ψ στιγμή και κάθε πρωί να χαμογελάμε στους γείτονες σαν τον Τζιμ Κάρεϊ στο Truman show?

Εκτός από το πώς ορίζουμε το φυσιολογικό, σημασία έχει επίσης πώς ορίζουμε τον ενήλικα. Είναι αυτός που είναι πάνω από 18 χρονών, όπως λέει ο νόμος; Κανείς δεν το πιστεύει αυτό εκτός από τους πολιτικούς που ψάχνουν ψηφοφόρους, για αυτό ας προσθέσω πολλά χρόνια, δεν είμαι τσιγκούνα: είναι ενήλικος οποίος είναι πάνω από 38 χρονών;

Γι αυτό μην σκέφτεστε ότι είστε παράξενοι εσείς ειδικά, όλοι είμαστε παράξενοι, ανεξιχνίαστοι, ασυνάρτητοι. Μην σκέφτεστε επίσης ότι κανείς δεν σας καταλαβαίνει, όχι πριν προσπαθήσετε να διατυπώσετε τι νιώθετε και τι έχετε στον νου σας, με επιμονή, ξανά και ξανά και χρησιμοποιώντας διαφορετικές λέξεις κάθε φορά.

Μην τα παρατάτε, δεν είστε σπάνια φρούτα. Σας δίνω τον λόγο μου: στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι.

(Melusine)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK