Η J K Rowiling κι οι μισογύνηδες.

Ισως ξέρετε πως τελευταία η συγγραφέας του Χάρυ Πότερ J.K. Rowling με αφορμή σχόλια της πως το βιολογικό φύλο (sex) είναι αδιαμφισβήτητο και σημαντικό για τις γυναίκες (που θέλουν να συζητήσουν π.χ. την αντισύλληψη, την μητρότητα, τους βιασμούς, το ξύλο, με λίγα λόγια αυτά που υπόκεινται οι γυναίκες παγκόσμια), έγινε στόχος πληθώρας μισογύνικων σχολίων από τρανς ακτιβιστές και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα. Όταν λέω "μισογύνικων σχολίων" εννοώ τα συνηθισμένα που ακούνε οι γυναίκες, π.χ "πάρε μου μια πί@@".
Να θυμίσω ότι η συγγραφέας που έγραψε τα γνωστά βιβλία με το μυαλό της, πάνω στο τραπέζι της κουζίνας της, αναγκάστηκε να σβήσει το γυναικείο μικρό της όνομα από την υπογραφή της για να εκδώσει τα βιβλία της, ο ανδροκρατούμενος κόσμος των εκδόσεων δεν είχε σκοπό να δώσει ευκαιρία σε γυναίκα.

Να θυμίσω επίσης οτι η Rowling είναι ευκατάστατη, αλλά θα ήταν πολύ πλουσιότερη αν δεν έδινε μεγάλο μέρος των εισοδημάτων της για φιλανθρωπίες (160 εκατομμύρια λίρες το 2011 μόνο https://www.borgenmagazine.com/facts-about-j-k-rowlings-ch…/) , δηλαδή κέντρα κακοποιημένων γυναικών, ορφανοτροφεία, ιδρύματα κατά της πείνας κλπ. Η JK Rowling είναι κάποια που ενδιαφέρεται για τις γυναίκες και τα παιδιά, και το αποδεικνύει.


Την ευκαιρία της στιγμής άρπαξε η εφημερίδα Sun που έχει 1.200.000 αναγνώστες καθημερινά, βρήκε τον πρώην σύζυγό της, αυτόν που η συγγραφέας πρόσφατα αποκάλυψε οτι την χτυπούσε και την κακοποιούσε σεξουαλικά και του πήρε συνέντευξη. Μέσα στην συνέντευξη η Sun υποτίθεται ότι ακούει με αποτροπιασμό τις δηλώσεις του, όμως το εξώφυλλο της είναι αυτό που βλέπετε στην 1η φωτό: "Ναι, χαστούκισα την JK και δεν μετανιώνω", αυτό λέει ο σύζυγος με μεγάλα γράμματα. Ο ίδιος παρακάτω αρνείται ότι την κακοποιούσε σε μόνιμη βάση.
Μπορούμε να φανταστούμε την ευχαρίστηση πολλών, διαφορετικών ανθρώπων με αυτό το εξώφυλλο. Λένε "καλά της έκανες κι εγώ θα την χτυπούσα αν μπορούσα". Εγώ δεν το λέω αυτό (κι οι δικηγόροι της Αγγλίας και η Οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών δεν το λέει και κάποιοι βουλευτές) γιατί κρίνω ότι το εξώφυλλο προωθεί την βία κατά τω γυναικών, για την ακρίβεια δοξάζει την βία κατά των γυναικών.
 Βλέπω επίσης κοιτάζοντας απλώς τις φωτογραφίες πως η Rowlings υπήρξε όπως η ίδια ισχυρίζεται θύμα μόνιμης ενδοοικογενειακής βίας. Υπάρχει ήδη η δήλωση του συζύγου που ακόμα και μετά από 25 χρόνια λέει πως δεν μετάνιωσε. Ενα το κρατούμενο. Υπάρχει αυτή η φωτογραφία από κλαμπ, που τον βλέπουμε πολύ σίγουρο και αεράτο, εκείνη μαζεμένη, με το ένα χέρι της να στηρίζει το πρόσωπό της. Δεύτερο κρατούμενο. 
Υπάρχει κι η φωτογραφία του γάμου της, όπου ο τύπος δεν την αγκαλιάζει, αλλά στηρίζεται πάνω της, όπως στηριζόμαστε σε ένα έπιπλο, σε ένα τοιχάκι, σε κάτι ασήμαντο κι άψυχο.Δεν χρειάζομαι κανέναν να μου εξηγήσει τι άντρας ήταν αυτός, ποια η δυναμική μεταξύ τους κλπ, έχω μάτια και βλέπω και καταλαβαίνω ότι εκείνη λέει την αλήθεια.

Εμείς χάρη στην φρίκη που ζούσε η Ρόουλινγκ στο σπίτι της, πήραμε το αποτέλεσμα της διαφυγής της στον κόσμο της φαντασίας, ένα κόσμο με μάγους, με μυστικά, με πολύ κακούς, με ανθρώπους όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών κι απολαμβάνουμε τις ταινίες. Εκείνη, έχει ακόμα τα τραύματα από το παρελθόν, φοβάται τους απότομους θορύβους και τους ανθρώπους που της μιλάνε απρόσμενα πίσω από την πλάτη της. Ενας Θεός ξέρει τι έχει περάσει. Πάντως τα χρήματα που βγάζει τα δίνει για να απαλύνει τον πόνο άλλων γυναικών, άπορων, αδύναμων, κατατρεγμένων (και των παιδιών τους). Πάνω στον πόνο της Ροουλινγκ η Sun κ οι δικές μας εφημερίδες σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως τώρα η περίπτωση με το βιτριόλι, φτιάχνουν τον πλούτο τους έως και την μέρα του θανάτου των γυναικών, δικαιολογώντας πότε έτσι και πότε αλλιώς την κακοποίηση των γυναικών. Πάντα υπάρχει λόγος για μισογυνισμό.
Ξέρετε τι θα κάνει η Sun αν κάποιος δολοφονήσει την Rowling? Θα πει ότι ο δράστης ήταν διαταραγμένη προσωπικότητα και θα γράψει έναν ωραίο επικήδειο στην συγγραφέα. Εμείς δεν θέλουμε γυναίκες κακοποιημένες και πεθαμένες. Θέλουμε γυναίκες ζωντανές κι ασφαλείς.

Κατανοητό;

(κείμενο Πολιτικά Ημερολόγια)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK