ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Γνωρίζετε ότι οι γυναίκες δεν γράφονται ποτέ στην Ιστορία, όσο σημαντική κι αν είναι η παρουσία τους στα πολιτικά δρώμενα της εποχής τους; Η Χάριετ Τάμπαν είναι μια τέτοια περίπτωση ηρωίδας που δεν την έγραψαν τα επίσημα βιβλία, αλλά φρόντισαν οι άνθρωποι να την κάνουν γνωστή, δηλαδή οι αδύναμοι, φτωχοί και καταπιεσμένοι μαύροι των ΗΠΑ

Η Χάριετ Τάμπαν που απεικονίζεται στην τοιχογραφία, γεννήθηκε ως Αραμίτα Ρος το 1822, στην εποχή της δουλείας, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Δραπέτευσε το 1849 στην Φιλαδέλφεια, όμως επέστρεψε στο Μέριλαντ για να ελευθερώσει την οικογένειά της. Δημιούργησε ένα δίκτυο από άλλους ακτιβιστές και ασφαλή σπίτια (ανθρώπων που αντιτίθονταν στη δουλεία) που ονομάστηκε "υπόγειος σιδηρόδρομος". Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να ελευθερώσει σε 13 αποστολές, 70 σκλάβους, τις οικογένειες και τους φίλους τους. 
Από το 1850 και μετά βοήθησε στην Βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ απελευθερωμένους σκλάβους να βρουν δουλειά.
Όταν ο Εμφύλιος Πόλεμος άρχισε, η Tubman εργάστηκε για τον Στρατό των Βόρειων αρχικά ως μαγείρισσα και νοσοκόμα, και στη συνέχεια ως μια ένοπλη ανιχνεύτρια και κατάσκοπος. Ήταν η πρώτη γυναίκα που οδήγησε μια ένοπλη αποστολή στον πόλεμο, δηλαδή την επιδρομή στο πλοίο Combahee, από το οποίο απελευθερώθηκαν 700 σκλάβοι. Μετά τον πόλεμο, επέστρεψε στην Νέα Υόρκη και εργάστηκε καταρχάς για την κατάργηση της θανατικής ποινής, ενώ παρέμεινε όλη της την ζωή ενεργή στο κίνημα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, μέχρι που την κατέβαλλε η ασθένεια της και φιλοξενήθηκε σε οίκο ευγηρίας για ηλικιωμένους αφροαμερικανούς - που προσωπικά συμμετείχε στην ίδρυσή του  νωρίτερα την ίδια χρονιά. Με λίγα λόγια η συμβολή της στην βελτίωση της ζωής των μαύρων γενικώς, και των μαύρων γυναικών ειδικότερα κράτησε όλη της την ζωή, ήταν μεγάλη και πολύπλευρη.

Γι αυτό βαθμιαία αναγνωρίστηκε ως σύμβολο  θάρρους και πάλης για την ελευθερία, σε βαθμό τέτοιο που το 2016 η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να τυπώσει στα χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων την μορφή της, με ημερομηνία κυκλοφορίας αυτών των χαρτονομισμάτων το 2020. Η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε αυτήν την εκτύπωση που δεν έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα. 

Η τοιχογραφία της φωτογραφίας έχει γίνει από τον Michael Rosato και βρίσκεται στην Maryland Avenue and Route 50,  στο Cambridge του Maryland. Απεικονίζει τον ποταμό  Choptank River και την ανατολική του όχθη, όπου η Τάμπμαν γεννήθηκε. Ο καλλιτέχνης την ονειρεύτηκε ακριβώς όπως ήταν στην ουσία της και στο κυριότερο έργο της ζωής της, ένα απλωμένο χέρι βοηθείας. Νομίζω πως το έργο αν είχε όνομα θα λεγόταν:
"Έλα μαζί μου στην Ελευθερία"

(Πολιτικά Ημερολόγια)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK