ΑΧ! ΑΥΤΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΑ

Δεν περνάει μέρα που να μην μας χαρίσουν ένα μαργαριτάρι μισογυνισμού τα ΜΜΕ, ωστόσο το καθένα είναι διαφορετικό και κρύβει διαφορετικά κίνητρα. Ο στόχος των φεμινιστικών σελίδων είναι να φωτίσουν όσο μπορούν τις διαφορετικές πλευρές της πατριαρχίας και να αναδείξουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους πλήττεται και υποβαθμίζεται η παρουσία της γυναίκας στην Κοινωνία μας. 
Συζητάμε το περιστατικό με δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ που στην πρωινή του εκπομπή, σε απευθείας σύνδεση με μαθήτρια της Γ' Λυκείου που έγινε δεκτή στην Σορβόννη για Νομικά, αλλά και σε ακόμα 4 Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ακριβώς την στιγμή που  ρωτούν την μαθήτρια τι βαθμούς είχε κι εκείνη απαντάει "σχεδόν σε όλα 20, έβγαλα 19,9 ", ο Καμπουράκης πετάγεται και λέει: 
-Μισό λεπτό, μισό λεπτόοο - γιατί η ζωή έχει πολλές πλευρές. Πες μου σε παρακαλώ Ζωή μου στα Οικοκυρικά τι είχες;
(το βίντεο εδώ, ο διάλογος στο 13.00 λεπτό https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/akraia-fainomena/2020-05-24-10). 

Γνωρίζουμε όλοι ότι πυρήνας της πατριαρχίας είναι να αναθέτει  στις γυναίκες τον κύριο ρόλο τους στην Γη που είναι η φροντίδα των άλλων: του άντρα, των παιδιών, των πεθερικών, των γονιών, των θείων που ίσως κληρονομήσουμε κλπ. Δεν παίζει ρόλο αν έχεις γίνει υπουργίνα, ή αν έχεις δική σου σχολή οδηγών, κάποιος  οδηγός θα βρεθεί να σου πει καθώς βρίσκεσαι στο τιμόνι του αυτοκινήτου που αγόρασες με την δουλειά σου  "πήγαινε σπίτι σου μωρή να πλύνεις κανα πιάτο". Αυτό δεν το λέει ποτέ κανένας σε άντρα. Σωστά; 
Σωστά, αλλά αυτή η υποτιμητική υπενθύμιση οτι η θέση της γυναίκας είναι στην κουζίνα, γίνεται πάνω στα νεύρα του μποτιλιαρίσματος ας πούμε κι έχει μικρότερη βαρύτητα από την αξιολόγησή μαθήτριας στα Οικοκυρικά, μέσα σε μια τηλεοπτική συνέντευξη για τις κατ' εξαίρεση υψηλές σχολικές επιδόσεις της. Σίγουρα όλη η κουβέντα πρέπει να περιστραφεί γύρω από το επίτευγμα της μαθήτριας στις σπουδές. Τι σόι μύγα τσίμπησε τον Καμπουράκη αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή κι έκανε αυτό το ανάρμοστο σχόλιο;
Δεν είμαι στο μυαλό του για να ξέρω ακριβώς, όμως μπορώ να κάνω μερικές υποθέσεις, εάν όλοι συμφωνούμε ότι την ερώτηση περί Οικοκυρικών δεν θα την έκανε ποτέ σε αρσενικό μαθητή, δηλαδή ότι έτσι κι αλλιώς είναι άνθρωπος πατριαρχικών αντιλήψεων. 
Νομίζω πως η κοπέλα ξύπνησε μέσα του τον ανταγωνισμό και τον ανάγκασε με την υπεροχή της να φανεί ανασφαλής και μικρόνοος. Καταλαβαίνω γιατί. Ενα κοριτσάκι ανήλικο ακόμα του εξηγεί πως είχε αρκετά οργανωμένη σκέψη ώστε να αρχίσει το διάβασμα "από την Α' Γυμνασίου". Το διάβασμα το κάνει όχι για τις σπουδές, αλλά για "την καριέρα που θα ακολουθήσει", δηλαδή έχει φτιάξει ολόκληρο σχέδιο επαγγελματικού προσανατολισμού και το αναπτύσσει. Τι καριέρα είναι αυτή; Θα γίνει δικηγόρος; Οχι, "κάτι σχετικό με τα νομικά αλλά όχι δικηγόρος", επομένως μάλλον δικαστής, οπότε η κοπέλα μας έχει πολύ υψηλούς στόχους. Εχει μόνο αυτό, στόχους για το μέλλον; Οχι, όπως λέει "στο βιογραφικό βάζουμε τους βαθμούς μας και άλλα ενδιαφέροντα", προφανώς σπορ, μαθήματα μουσικής, συμμετοχή σε συλλόγους, άρα δεν είναι ένα "φυτό" που μόνο διαβάζει ώστε να βρούμε πώς να την περιγελάσουμε αν θέλουμε -αντιθέτως προλαβαίνει κι εξωσχολικές ασχολίες. Κι εδώ έρχεται το κερασάκι στην τούρτα, όλα αυτα τα λέει ένα πολύ όμορφο κορίτσι, 40 χρόνια νεότερό του. 
Κάποιος φεμινιστής θα θαύμαζε την κοπέλα, αλλά ο πατριαρχικός άντρας την ανταγωνίζεται και την ζηλεύει. Αυτομάτως νιώθει κόμπλεξ, γι αυτό όλο φούρια προσπαθεί να της σκιαγραφήσει το μέλλον που ο,τι κι αν κάνει, δεν θα είναι τελείως λαμπρό όπως ενός άντρα. Γι αυτό τσαπατσούλικα σπεύδει να της υποδείξει την θέση της σε αυτόν τον κόσμο τον Πατριαρχικό.  Γι αυτό βιαστικά της υπενθυμίζει την μοίρα από την οποία δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει λόγω φύλου: τα οικοκυρικά. 
Ναι, κυρίες και κύριοι, ο Καμπουράκης κι πολλοί άντρες μας επιτρέπουν να γίνουμε "δικαστίνες" αν προλαβαίνουμε μαζί με το "μαμάδες" και "νοικοκυρές". Όμως, για όνομα του Θεού, μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα και φανταζόμαστε πως ποτέ θα μας επιτραπεί να παραμελήσουμε το κύριο καθήκον μας, τα Οικοκυρικά! Έχει κι η απελευθέρωση τα όριά της!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK