ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΕ ΤΙ ΓΕΛΑΣ

Ο πιο εύκολος τρόπος να περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο η υποτίμηση μιας πληθυσμιακής ομάδας, είναι τα ανέκδοτα. Η τακτική αυτή χρησιμοποιείται εκατό χρόνια τουλάχιστον. Τα ανέκδοτα παλιά ήταν γραπτά σε πεζό λόγο, μετά έγιναν σκίτσα και πρόσφατα φωτο-ανέκδοτα και memes. Κανένας δεν προλαβαίνει να αντιληφθεί τι γίνεται όταν τα πράγματα είναι ακόμα στην αρχή τους. Όταν αργότερα έχουν γίνει παθογενή φαινόμενα μέσα στην Κοινωνία, είναι πολύ αργά, οι διαμαρτυρίες συναντάνε χιλιάδες φωνές αντίρρησης, εκείνων δηλαδή των εξαχρειωμένων μελών της Κοινωνίας που έχουν συμφέρον από την παθογένεια. 

Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργήθηκε ο αντισημιτισμός, παγκόσμια. Ανέκδοτα πρώτα κι σκίτσα μετά για τους τσιφούτηδες τους Εβραίους, που ήταν μίζεροι και φιλάργυροι, κακάσχημοι, με κάτι μύτες χάλια, με το καπελάκι τους το αστείο στο κεφάλι. Αυτά τα σκίτσα έφτασαν στην Γερμανία του Χιτλερ να τους παρομοιάζουν με ποντίκια που έπιναν το αίμα του γερμανικού λαού. Πολύ αργά για τις φωνές της λογικής να αντιδράσουν, η ζημιά της υποτίμησης και της απανθρωποποίησης όλων των Εβραίων είχε ήδη γίνει. 

Εδώ στην χώρα μας με τον ίδιο τρόπο δημιουργήθηκε η ξενοφοβία. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, ξενοφοβία δεν υπάρχει όπου δεν υπάρχουν "ξένοι".Δεν υπήρχε ξενοφοβία το 1950 γιατί δεν υπήρχαν μη Έλληνες στην χώρα.  Από το 1990 και μετά ξεκίνησαν να γράφονται αστειάκια για τους Αλβανούς, τους καθυστερημένους πολιτιστικά, τους σκελετωμένους, τους πολύ φτωχούς ("το πιο σύντομο ανέκδοτο της γης: Αλβανός τουρίστας"). Η ζωή των Αλβανών άξιζε λιγότερο από των άλλων. Πάνω σε αυτό προστέθηκαν οι φήμες για την εγκληματικότητα τους και μπουμ! ορίστε οι ξενοφοβικοί.

Εδώ κι αλλού, με ανέκδοτα χτίστηκε ο σεξισμός ενάντια στις ξανθές γυναίκες. Πρώτα παρουσιάστηκαν σαν πανηλίθιες σε λεκτικά ανέκδοτα και μετά, όταν απεικονίστηκαν σε γελοιογραφίες στην χαζομάρα τους προστέθηκε η ελλιπής ηθική, αφού τις σκίτσαραν με το στήθος έξω, το βρακί να φαίνεται, κλπ. Οι ξανθιές οι ίδιες συμμετείχαν στην γελοιοποίηση τους, πιθανόν ελπίζοντας πως  έτσι ξορκίζουν το κακό. Το κακό είχε γίνει όμως, παντού όπου σταθούν κι όπου βρεθούν ακούγονται πίσω από την πλάτη τους φράσεις που τις παρομοιάζουν με την Πάμελα Άντερσον (κυρίως στην διαβόητη ταινία με τον Τόμυ Λη). 

Εδώ στο ίντερνετ τελευταία είναι της μόδας τα πορνογραφικά ανέκδοτα και memes, ειδικά ανάμεσα σε πολύ νεαρά άτομα.  Δεν υπάρχει προοδευτική σελίδα/άτομο που δεν αναρτά φατσούλες, όμορφα κουκλάκια σε στάσεις του πορνό, ή και τρόφιμα ακόμα, όπως η φωτογραφία του κειμένου. Τα λογοπαίγνια που συνοδεύουν τις εικόνες δεν είναι δύσκολα, αλλά φαίνεται πως εκτοξεύουν την επιτυχία του αστείου, μάλλον επειδή κολακεύουν τις αναγνώστριες που νομίζουν πως έχουν IQ παρόμοιο με του Αϊνστάιν, αφού τα κατάλαβαν. 

Στα ανέκδοτα δεν μετράει η εξυπνάδα, τα όμορφα χρώματα κι η χαριτωμενιά. Μετράει μόνο το μήνυμα. Μην γελάτε με αστεία πορνογραφικά, που σας υποτιμούν και σας εξευτελίζουν. Γελώντας σκάβετε τον λάκκο σας. Αυτά τα αστεία θα γίνουν το μέλλον σας.

(κείμενο Πολιτικά Ημερολόγια)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ή ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ;

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΧΟ

AN UNSOLICITED DICK-PICK